Ni glömmer bort undersköterskorna

Vänsterpartiet: 73-punktsgänget tar bort värnskatten och struntar i vårdpersonalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-31

För oss i Vänsterpartiet är det ett enkelt val. Vi prioriterar landets verkliga samhällsbärare, undersköterskorna , i stället för de boende i Danderyd och Djursholm, skriver debattörerna.

DEBATT. Just när rubriken ”Guldregn” toppade en artikel om hur mycket höginkomsttagare tjänar på att värnskatten tas bort, så plingade det till i telefonen. Det kom ett sms som kunde varit ett SOS och det var från en ung undersköterska som jobbar i hemtjänsten i Sverige 2019.

Så här skriver hon:

”Jag pratade precis med en arbetskamrat som ringde och grät. Hon har sjukskrivit sig i dag för hon orkar inte mer. Hon ser framför sig ett schema där vår chef kortat av arbetsdagarna med 30 minuter för att då vinna timmar till arbetsgivaren och pressa in en extra arbetsdag. Så nu måste de som jobbar 100 procent (som ju alla säger att vi undersköterskor ska göra för att det är mest hälsosamt har vi fått höra) jobba 19 arbetsdagar i stället för 18. Och det kanske funkar för nån som bara jobbar veckodagar. Men i ett schema med varannan helg så får det helt andra konsekvenser. Varannan vecka ska vi jobba 6 av 7 dagar. Vi kommer alltså jobba måndag, tisdag, onsdag, fredag, lördag och söndag. Alltså bara vara lediga torsdag och ovanpå det har vi kvar den delade turen på helgerna som vanligt. Så nu är frågan hur lång tid det går tills nästa arbetskamrat bryter ihop. Jag skulle tippa på två veckor för det är fler med varningssignaler”.

Det är berättelser som den här, om vårdpersonalens hårda slit i välfärden, som delats och delats och tusendelats – jag med och du med och hon också! – tills det var så många undersköterskor som insåg att de inte var ensamma om att gå hem med gråten i halsen, att de till slut reste sig.

I förra veckan var det stora manifestationer i flera städer i landet. De har fått nog, orken är slut. De kräver något ytterst lämpligt; att slippa delade turer och få rimliga arbetsvillkor och arbetsmiljö, ja de önskar sig även en lön det går att leva på.

Rimliga villkor kan tyckas. För vem vill åka till jobbet till 7 på morgonen och sen komma hem vid 22-tiden på kvällen. Det är ju så det blir när turerna delas. Först ett arbetspass på morgonen, sen väntetid utan lön på dagen, och många bor så pass långt borta så de hinner inte hem emellan. Sen ett nytt arbetspass eftermiddag och kväll innan det äntligen är hemfärd. Familjen sov när de åkte och när de kommer hem.

Samtidigt som en av landets viktigaste arbetsgrupper demonstrerar för rimliga arbetsvillkor så kan Danderydsborna fylla plånböckerna än mer, utan att lyfta ett finger. De är redan gynnade, välbärgade höginkomsttagare (av högern ofta kallade samhällsbärare) så de ska självklart få någon tusenlapp mer i plånboken genom att 73-punktsgänget nu meddelar att de ska ta bort värnskatten nästa år.

Liberalerna är överlyckliga för det kan ju inte finnas något viktigare än att gynna de bäst ställda i samhället. Undersköterskor, vad är det? Tycks de tänka.

Om vi skulle kolla på vad kostnaden för att ta bort värnskatten skulle kunna användas till i stället, så skulle landets undersköterskor kunna få 15 000 fler arbetskamrater. Tänk vad stressen skulle kunna minska, tänk vilken tid som skulle kunna ägnas åt reflektion och återhämtning, men också att kunna ta en promenad i solen med den äldre eller bara sitta och hålla en skrynklig hand så länge det behövs.

Pengarna skulle också kunna användas till lönehöjningar till undersköterskorna. Om vi skulle lägga de dryga 6 miljarderna på landets alla heltidsanställda undersköterskor så skulle det innebära drygt 4000 kronor mer i lönekuvertet varje månad. Ja, varje månad.

För oss i Vänsterpartiet är det ett enkelt val. Vi prioriterar landets verkliga samhällsbärare, undersköterskorna , i stället för de boende i Danderyd och Djursholm. De har så de klarar sig ändå. Det rimliga vore att de fick betala betydligt mer i skatt så att alla kan få det bättre, inte bara några få.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här