Du skyddar skatteflykt, Magdalena Andersson

Debattörerna: Varför blockerar Sverige lagförslaget i EU?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2019-11-28

Det är dags för Sverige och Magdalena Andersson att sluta bromsa arbetet mot skatteflykt och rösta ja till EU-förslaget om offentlig land-för-land rapportering, skriver Robert Höglund och Hanna Nelson.

DEBATT. I dag träffas EU:s finansministrar för att bland annat diskutera ett förslag som kan minska storföretags skatteflykt.

Det är dags för Sverige och Magdalena Andersson att sluta bromsa arbetet mot skatteflykt och rösta ja till förslaget om offentlig land-för-land rapportering.

I dagsläget är det lätt för storföretag att flytta vinster mellan länder där de har verksamhet i syfte att minska skatten de betalar. Det innebär att vinsterna inte beskattas i de länder där de faktiskt skapas och att den totala skattesumman som företag betalar in minskar.

Skatteflykten möjliggörs bland annat av att länder tävlar med varandra om att ha så låg skatt som möjligt för företag i hopp om att locka storföretag att etablera sig i landet.

Det saknas en miniminivå för hur mycket företag ska betala i skatt och vissa länders hela affärsidé är att underlätta skatteflykt.

Förflyttandet av vinster mellan länder underlättas också av brist på insyn. I dag finns det inga krav om att företag ska redovisa i vilka länder de gör sina vinster och hur mycket de betalar i skatt. Samtidigt håller skatteflykten kvar människor i fattigdom och urholkar offentlig verksamhet.

Det uppskattas att utvecklingsländer förlorar 100 miljarder dollar om året på grund av företags skatteflykt.

De goda nyheterna är att flera processer pågår för att sätta stopp för detta. 2016 presenterades ett lagförslag om offentlig land-för-landrapportering av EU-kommissionen. Den välbehövda lagen skulle tvinga företag att redovisa sina vinster öppet och på så sätt inte kunna smita ifrån att betala skatt i sina verksamhetsländer.

Sverige och ett fåtal andra länder blockerar dock processen i EU:s ministerråd. Därför står processen kvar och stampar alltmedan skatteskandalerna har duggat tätt.

Sveriges motstånd är förvånande, särskilt eftersom regeringen haft hög svansföring i frågan om skatteflykt. Socialdemokraterna gick till och med till EU-val med ett löfte om att stoppa skatteflykten, men samtidigt är det Magdalena Andersson och Sverige som blockerar åtgärderna som krävs för att få stopp på den. Det hela är mycket svårt att förstå.

Enligt forskarna bakom Missing Profits förlorar dessutom Sverige 21 miljarder kronor i skatteintäkter varje år till följd av att multinationella företag flyttar pengar till skatteparadis – pengar som behövs för att finansiera våra gemensamma samhällstjänster som skola, vård och polis.

Lagstiftning om ökad öppenhet kan förhindra skatteflykt både från Sverige och låginkomstländer. I nuläget finns EU-krav för offentlig land-för-land rapportering som gäller banker (men inte övriga företag). Forskning visar att kraven haft en avskräckande effekt inför att flytta vinster till länder med låga skatter. Lagstiftningen fungerar alltså.

Skatteflykt är en omvänd Robin Hood- historia där de rika tar från de fattiga, gör hål i systemen som ska fungera som ett samhällets skyddsnät och utnyttjar sin maktposition genom att genomföra avancerade skatteupplägg som är totalt otänkbara för en vanlig privatperson.

När låginkomstländer och människor i fattigdom går miste om skatteintäkter förvägras de möjligheten att ta sig ur sin situation.

I det långa loppet blir det alltså ännu svårare för människor som lever på existensminimum att få livet att gå ihop, tillika att lämna fattigdomscykeln många familjer hamnar i när de måste betala skolavgifter för att barnen ska ha tillgång till utbildning och tvingas belåna sig för att ha råd med medicinen de behöver efter att ha druckit smutsigt kranvatten. 

Den plundring av fattiga länders tillgångar som multinationella företag gör sig skyldiga till genom sin skatteflykt kan och bör lagstiftas bort.

I dag har Sverige och Magdalena Andersson chansen att göra något åt skatteflykten när EU:s finansministrar träffas i konkurrensrådet för att diskutera offentlig land-för-land rapportering. Vi hoppas att finansministern tar tillfället i akt att leva upp till sina löften om stoppad skatteflykt.


Robert Höglund, kommunikationschef Oxfam Sverige
Hanna Nelson, policyansvarig Oxfam Sverige
Oxfam är en global hjälporganisation som kämpar för människor i fattigdom och kris i över 90 länder.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.