Barnen som glömdes bort i coronakrisen

Debattörerna: Ett hån att föräldrar till funktionsnedsatta inte får information

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-07

För unga med omfattande fysiska funktionsnedsättningar har ingen ny corona-information kommit sedan i maj. Myndigheterna sa då att barn aldrig kan tillhöra en riskgrupp. Men det här handlar om barn som knappt kan andas själva ens när de är friska, skriver Maria Persdotter och Johan Klinthammar.

DEBATT. För över sex månader sedan slog den till – coronapandemin.

Många har hittat ett sätt att leva med de restriktioner som gäller och har inrättat sitt liv efter dem. Nästan alla i samhället vet vad man kan och inte kan göra vid det här laget. 70-plussarna håller social distansering, liksom vuxna under 70 med olika typer av funktionsnedsättningar och diagnoser.

Men en grupp är bortglömd – barn och tonåringar med omfattande fysiska funktionsnedsättningar och deras familjer.

RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, nås dagligen av berättelser om hur familjerna drabbas av detta. För barn och ungdomar i RBU har ingen ny information kommit från vare sig Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen sedan i maj. Myndigheterna sa då att barn aldrig kan tillhöra riskgrupp, enbart för att de är barn.

Men det handlar om barn som knappt kan andas själva ens när de är friska, eller som bildar så mycket slem så att de måste sugas var och varannan timme. Barn som ibland till och med avlider av en vanlig förkylning.

Myndigheterna påstår att covid-19 inte utgör någon fara för dem. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa följande: ”Barn har en mycket liten risk för att bli allvarligt sjuka, även de som har något av de tillstånd eller sjukdomar som ökar risken för vuxna och äldre personer.”

Men hur vet Folkhälsomyndigheten det? Vilka forskningsresultat eller medicinska uppföljningar kan myndigheten hänvisa till?

Nu har det kommit nya rekommendationer när det gäller barn och tonåringar utan funktionsnedsättning. Så här skriver folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

“Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i förskoleklass, årskurs 1–9 eller i gymnasieåldern testas om de har symtom som kan tyda på covid-19. På så vis kan barnen snabbare återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det.”

Fortfarande inte ett ljud om barnen med omfattande fysiska funktionsnedsättningar, andningsproblem och infektionskänslighet.

Att se sitt barn även i friskt tillstånd kämpa för att få luft samtidigt som covid-19 härjar och få det här slängt i ansiktet är ingenting annat än ett hån. Och vi i RBU har också hört om överläkare som sagt till anhöriga att deras barn är i riskgrupp men myndigheterna säger något annat. Vem ska man lita på?

Skolorna är igång igen och för de allra sköraste barnen utgör de en enorm risk. Föräldrar håller barnen hemma i förebyggande syfte och riskerar anmälan till socialtjänsten för det.

Vi är trötta, arga, ledsna och frustrerade att gång på gång förbises av våra politiker och myndigheter. Inte i bara denna fråga. Denna diskriminering måste få ett stopp omedelbart. Er arrogans riskerar att skörda liv, den splittrar familjer, den bryter ner även den starkaste bland människor.

RBU kräver:

  • De allra sköraste barnen och tonåringarna måste skyddas.
  • Myndigheterna måste ta detta på allvar.
  • Föräldrar ska inte behöva dra på sig en orosanmälan till socialen för att de håller ett barn med omfattande funktionsnedsättningar hemma från skolan.
  • Ekonomisk ersättning måste betalas ut även till föräldrar som stannar hemma med friskt barn med funktionsnedsättning, precis som för andra anhöriga.


Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar
Johan Klinthammar, vice förbundsordförande i RBU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.