Så ska Vänsterpartiet fixa självförtroendet

Debattören: Nya partiprogrammet byter dysterhet mot framtidstro

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-18

Det finns ingen tvekan om att det är möjligt att ta sig från kapitalismens svårigheter till socialismens möjligheter, övervinna högerpopulismen och bygga vidare på det vi gillar bäst med Sverige, skriver Hanna Cederin.

DEBATT. Det nya partiprogrammet lösgör Vänsterpartiet från stelnade teoretiska begrepp och en reaktiv och defensiv attityd.

Att väcka hopp och framtidstro har kännetecknat oss och de rörelser vi vunnit med – från krav på semester och allmän rösträtt till feministisk lagstiftning och kulturskola.

Vår styrka ligger i att skapa rörelse för moderna idéer för demokratisering och utveckling. Trots det har vårt program präglats av lågt självförtroende och en dyster beskrivning av samtiden.

Vänsterpartiet har varit och kommer att fortsätta vara centrala för samhällets utveckling. Våra möjligheter att skapa rörelse för en bättre morgondag är på många sätt större än någonsin.

Rikedomarna är enorma, om de fördelas rätt och används med ny teknologi kan hela världen frigöras från alltifrån fossilberoende till svält och bilköer.

Människor märker att kapitalismen leder till extrema klyftor och ett krisande klimat. De ser också att politisk organisering kan förändra mer än vad som verkar möjligt, det visar både Trump och Greta Thunberg. För 50 år sen trodde ingen på privatskolor eller begränsad strejkrätt. För 100 år sen trodde ingen på föräldraledighet eller gratis skolmat. 

Vänsterpartiets idéer går i takt med framtiden. Vi större än SD bland oss som är under 34 år och störst bland unga tjejer. Den som tar för givet att högerpopulismen ska fortsätta växa har missat de ungas syn på politik.

Den som är född från 80-talet och framåt associerar socialismen med framtiden. Socialismen är intuitiv: gemensamma omständigheter ska styras gemensamt och våra möjligheter ska inte villkoras av vår bakgrund.

Vårt förslag beskriver den som en rörelse och värderingsgemenskap snarare än en vetenskap eller ett avlägset scenario. Vi behöver inte omvägar genom tunga analyser för att förstå varandra, och vi kan gå miste om de som inte vill läsa tio böcker för att delta. Det är bättre att ha ungefär rätt än att ha exakt fel, som en klok partiledare sagt. 

Vänstern växer mest i städer, men en jämlik och klimatneutral framtid är beroende av landsbygden och förorten som förväntas försörja hela landet med energi, råvaror och arbetskraft. Det är en djup orimlighet som sliter isär Sverige.

Vi ska ta oss in i och förbi de kultur- och identitetskonflikter som skymmer vägen för gemenskap och jämlikhet.

Gemensamt ägande är ett välbekant sätt att utveckla samhället, och det är så vi skapat det som vi är mest förtjusta i – idrottsrörelsen, biblioteken, lekplatser och kvinnojourer. Inte heller storkapitalet hade haft en chans utan att vi gått ihop om infrastruktur, högre utbildning för alla och förskolor.

Frågan är inte varför vi vill öka det gemensamma ägandet, frågan är hur de andra partierna tänkt att något ska utvecklas om vi inte gör det tillsammans? Vad är deras svar på de utmaningar som kapitalets profitmaximeringskarusell inte kan lösa?

Genom demokratisering av resurserna kan vi använda rikedomarna och teknologin till att stoppa klimatkrisen och samtidigt göra livet bättre för de allra flesta. Våra svar på klimatfrågan innebär mer trygghet och frihet.

Här ställer vi oss tydligt utanför två trista hållningar – antingen ska vi leva primitivt för barnens och djungelns skull, eller så ska vi anta att det löser sig med socialismens införande.

I stället beskriver vårt förslag ett hållbart klimat som ett centralt värde i arbetet för generellt höjd levnadsstandard, jämlika villkor och demokratins fördjupning. 

I EU-frågan har självförtroendet länge varit lågt i Vänsterpartiet: både vi och media har fastnat i den närsynta frågan om medlemskap.

Många undrar med rätta vad Boris Johnson ska göra efter Brexit. Europa slits isär genom utflyttning och utarmning av Syd och Öst - Estland har förlorat en fjärdedel av sin befolkning och Grekland tvingas till nedskärningar.

Vi skriver att det såklart är möjligt att ha ett starkt samarbete som inte är på bekostnad av demokrati, som sätter klimatet före storkapitalets intressen och som skapar jämlikhet mellan länder. Vårt alternativ innebär att Europa kan investera grönt, få schyssta villkor för sina arbetare och en rimlig jordbrukspolitik. 

Det finns ingen tvekan om att det är möjligt att ta sig från kapitalismens svårigheter till socialismens möjligheter, övervinna högerpopulismen och bygga vidare på det vi gillar bäst med Sverige. 


Hanna Cederin, sammankallande för Vänsterpartiets programkommission


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.