Tycker du det går åt helvete? Bli politiker!

Debattören: Vi unga behövs där de avgörande besluten kring klimatkrisen fattas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-22

Du behövs och jag vill ha med dig runt bordet under de politiska förhandlingarna, inte bara i demonstrationstågen! Engagera dig partipolitiskt och var med och ta besluten för vår framtid, skriver miljöpartisten Sofie Dahlqvist.

DEBATT. Förra veckan kom FN:s senaste klimatrapport ut. Föga förvånande ser det ut att gå käpprätt åt helvete med att rädda mänsklighetens framtid på den här planeten. Det känns förjävligt.

Jag är inte ensam om att känna så. Så många, framförallt vi unga, ägnar våra liv åt att kämpa för en förändring. Som individ kan du ändra hur du konsumerar, vad du äter, hur du reser, vilken el du har hemma, vilken bank och pension du har, men sen kan du som individ inte förändra så mycket mer.

Förändringarna måste göras på systemnivå. Men trots så stort engagemang från framförallt oss unga sker ingenting i närheten av de samhällsförändringarna på systemnivå som krävs om vi ska ha den minsta chans. Varför?

Jag tror att en förklaring är att vi unga är underrepresenterade i de politiska församlingarna som tar de avgörande besluten på kommunal, regional och nationell nivå. Så varför finns inte vi unga där?

Det beror på en rad saker och jag utgår från mig själv som ny i partipolitiken. Till att börja med föredrar nog många att engagera sig i en ideell organisation snarare än i ett parti.

I en ideell organisation kan du helhjärtat ställa dig bakom organisationens agenda och behöver inte kompromissa med dina värderingar. I partipolitiken är verkligheten mer obekväm – när en fråga är slutförhandlad kanske du får nöja dig med att bara ha fått igenom en bråkdel av din politik medan du tycker resten är sådär.

Men hellre en bråkdel än ingenting alls. Och missförstå mig rätt, jag säger inte att engagemang i ideella organisationer inte är viktigt. Jag önskar bara att alla kloka personer med brinnande engagemang var bättre representerade i partipolitiken.

För det andra hör jag att många, framförallt unga, tycker att partipolitik är ganska töntigt och tröttsamt. Det får en ju tycka vad en vill om såklart, men om vad du vill är att vara med och påverka besluten så finns det ju inget coolare än partipolitik.

För det tredje verkar många vara rädda att de inte ska vara tillräckligt kunniga. Det tror inte jag att ni är. För oss unga var det inte så länge sedan vi satt i skolbänken och kunskapen från de åren tycker jag inte ska underskattas. Dessutom ska de politiska församlingarna representeras av medborgarna, av sådana som dig och mig.

Partipolitiken skulle också må bra av en större konkurrens för de politiska uppdragen som finns. Då skulle det var lättare att säkerställa att de som får uppdragen också är de bäst lämpade.

Slutligen tror jag att även om någon skulle överväga att engagera sig partipolitiskt så är det inte lätt att veta hur. Vilket för mig till syftet med att jag skriver den här artikeln:

Vi är så många som oroar oss och kämpar för en samhällsförändring som kan rädda livet på jorden som vi känner det.

Till dig som gör det, här är min vädjan: gå in och läs de klimatpolitiska programmen för de partier som är aktuella för dig. Välj sedan det parti som du tycker har bäst klimatpolitik och bli medlem. Kontakta partiet där du bor och fråga hur du kan göra för att stå med på valsedlarna till nästa val. Och gör det nu så kan du få ett uppdrag redan nästa år.

För du behövs och jag vill ha med dig runt bordet under de politiska förhandlingarna, inte bara i demonstrationstågen! Engagera dig partipolitiskt och var med och ta besluten för vår framtid.


Sofie Dahlqvist, 26 år, politisk sekreterare i Region Västerbotten och ersättare i kulturnämnden Umeå kommun (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.