M, SD, KD och L säkrar nytt corona-krisstöd

Debattörerna: Vi har fått med oss regeringen på vårt förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-12-17

För att stötta jobb och företag i ett tuffare läge har M, SD, KD och L – efter förhandlingar – fått med oss regeringen på att nya krisstöd nu åter kan komma på plats, skriver partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner.

DEBATT. Sverige står inför stora risker när smittspridningen ökar på nytt. Många företag är fortfarande i ett pressat läge efter att pandemin har pågått i snart två år och arbetslösheten är fortfarande högre än i alla jämförbara länder.

För att stötta jobb och företag i ett tuffare läge har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – efter förhandlingar – fått med oss regeringen på att nya krisstöd nu åter kan komma på plats.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samlades nyligen kring ett gemensamt förslag i riksdagen om att krisstöden snabbt ska kunna rullas tillbaka och nyttjas på nytt.

Tillsammans har vi fått med oss regeringen på vårt förslag, det kommer vara viktigt för att rädda jobb och företag när fler restriktioner kommer på plats.

För Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är det grundläggande att krisstöden omfattar generösa stödnivåer och att snabba beslut nu säkras för att jobb och företag ska kunna stöttas om vi får ett förvärrat pandemiläge.

Anställda och företagare behöver förutsägbarhet och garantier för att kunna planera sin verksamhet när osäkerheten kring pandemins utveckling återigen präglar vardagen.

Därför var det viktigt för jobb och företag att regeringen anslöt sig till vårt förslag.

För att stötta företagen i det omedelbara skedet är det ett viktigt besked att en ny period för skatteanstånd nu införs för att trygga företagens likviditet så att mer akuta problem i närtid kan undvikas och jobb kan räddas.

Att omställningsstödet som inkluderar lönekostnader nu återigen kommer kunna sökas är av stor betydelse för att kunna rädda jobb i branscher som påverkas påtagligt av den ökande smittspridningens konsekvenser.

Det är ett träffsäkert stöd för de företag som har drabbats värst under pandemin och som påverkas tydligt av återinförda restriktioner, däribland restaurang- och servicenäringen.

Därtill säkras att omsättningsstöd för enskilda näringsidkare ska kunna sökas och goda möjligheter att korttidspermittera personal vid behov. 

Större kultur- och idrottsevenemang påverkas i stor utsträckning av ökad smittspridning och restriktioner som begränsar möjligheten för större sammankomster och är den sortens verksamhet som möjligtvis drabbats allra hårdast under längre perioder under pandemin.

Det är därför betydelsefullt att evenemangsstödet nu kommer kunna erhållas på nytt för att reducera riskerna för arrangörerna och rädda jobb inom kultursektorn och svensk idrott eller hos andra ideella föreningar.

Därutöver säkrar vi stöttning till småföretagare i form av slopat läkarintyg för smittbärarpenning, riskgruppsersättning och ersättning för karensavdrag. Ersättning till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader kommer åter på plats för att minska riskerna vid höga sjuktal.

Pandemins verkningar har prövat vårt land hårt under snart två år och inneburit omfattande påfrestningar på människors hälsa, jobb och vardag. Utgångspunkten för våra partier är att vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta.

För en stabil och trygg krishantering är det avgörande att riksdagen och regeringen kan enas kring de mest grundläggande delarna för att mildra effekterna av coronakrisens fortsatta härjningar. Tillsammans gör vi det som behövs för Sverige.


Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD)
Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson (KD)
Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.