Eritreaner ska inte bli utpressade i Sverige

Slutreplik från L om Awel Said och eritreanska festivalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kan inte tolka Awel Seids attack mot Åsa Nilsson Söderström på annat sätt än att den eritreanska regimen är stressad och rädd att förlora de intäkter man samlar in i Sverige. Slutreplik från Liberalerna om den eritreanska festivalen.
Vi kan inte tolka Awel Seids attack mot Åsa Nilsson Söderström på annat sätt än att den eritreanska regimen är stressad och rädd att förlora de intäkter man samlar in i Sverige. Slutreplik från Liberalerna om den eritreanska festivalen.

SLUTREPLIK. Awel Said kallar sig poet. I verkligheten är han en av den eritreanska regimens propagandamegafoner.

Hemma i Eritrea är han känd för att leda ungdomsmöten ordnade av den totalitära regimen. Han hyllar den eritreanska militären och den livslånga militärtjänsten, han sprider hat mot tigrayaner och hetsar till krig.

Målet är att få folkligt stöd för det folkmord som nu pågår i Tigray och som den eritreanska regimen är i högsta grad medskyldigt till.

Samme Awel Seid anklagar nu mig, Åsa Nilsson Söderström, för att sprida hat och konflikter. Och han nöjer sig inte med en debattartikel här i Aftonbladet utan har också lagt ut en video med bilder på mig där han skriker på tigrinja.

Han passar också på att kalla eritreanska oppositionella för slavar, luftar sin homofobi och säger att Sverige sparkar ut svarta människor ur deras hem för att ge rum åt ukrainare. Han avslutar med att hävda att envåldshärskaren Isaias Afewerki inte är en diktator, utan ”folkets son”.

Tydligare än så kan väl diktaturen inte visa sitt fula tryne?

Eritreas totalitära regim är rädd för ordets makt. Därför stängdes alla oberoende tidningar år 2001.

Därför sitter många journalister fortfarande i fängelse utan rättegång efter mer än 20 år. Och därför bemödar sig deras propagandist Awel Seid att svara på en artikel av en lokalpolitiker.

Och inte nog med det, han gör också en film där han skriker otrevligheter utanför UD.

Vi kan inte tolka Awel Seids attack mot Åsa på annat sätt än att den eritreanska regimen är stressad och rädd att förlora de intäkter man samlar in i Sverige.

I Nederländerna förbjöds nämligen årets festival nyligen, och polisen har dessutom startat en särskild linje där man kan anmäla hot och brott från den eritreanska regimen.

Om samma sak skulle hända i Sverige skulle det få svåra ekonomiska konsekvenser för den eritreanska ekonomin. Sverige är centrum för regimpartiet PFDJ:s aktiviteter i Skandinavien, och inkomsterna härifrån är viktiga för ett fattigt land som dessutom ligger i krig.

Vår förhoppning är att svenska myndigheter ska visa samma handlingskraft som de nederländska har gjort.

Migrationsverket behöver se över om de eritreaner som sökt asyl här men ändå samarbetar med regimen verkligen har asylskäl. De behöver också förändra sina rutiner som tvingar många asylsökande att söka id-kort på eritreanska ambassaden och därmed sätter dem i en mycket svår situation.

Polisen måste ta ett samlat grepp kring de olika anmälningar om misshandel och förföljelse som kommer från oppositionella svenskeritreaner.

Skatteverket behöver granska ekonomin i de många eritreanska organisationer med band till regimen. Kommuner likaså, eftersom en del av föreningarna tar emot kommunala bidrag.

Awel Said – din regim har ingen rätt att utpressa eritreaner i Sverige på två procent av deras inkomster eller på andra sätt förfölja oppositionella. Och svenska skattepengar ska aldrig gå till att finansiera propaganda för diktaturer.

Att så fortfarande sker är ett underbetyg åt svenska myndigheter. Liberalerna kommer nästa mandatperiod att göra allt vi kan för att få stopp på det.


Åsa Nilsson Söderström, lokalpolitiker i Spånga-Tensta (L)
Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (L)
Fredrik Malm, riksdagsledamot (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE