Ta ansvar och stoppa djurplågeriet, politiker

Djurens rätt: Kycklingfabrikerna måste monteras ned

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-05-29

Kronfågel bryter mot djurskyddslagen och livsmedelssäkerheten, men får få påföljder. Höj straffen för brott mot djurskyddslagen och ställ krav på minskad slakttakt och antal djur per anläggning, skriver Camilla Bergvall, Djurens rätt.

DEBATT. Få har väl missat Kycklingfabriken, Aftonbladets rapportering om de grova bristerna på Kronfågels slakteri.

Inte nog med att människor riskerar att bli sjuka av det avförings-nedsmutsade köttet, dessutom har kycklingar skållats levande. En enda levande skållad kyckling är en för mycket.

Problemet ligger inte bara hos Kronfågel. För något år sedan uppmärksammades liknande problem hos det näst största slakteriet i Sverige, som ägs av Guldfågeln.

Att det blir problem hos just kycklingindustrin är inte konstigt. Kronfågels slakteri har kapacitet för att slakta 200 000 kycklingar om dagen. Eller en miljon kycklingar i veckan, ungefär lika många som bor i Stockholm.

När så många individer hanteras per dag måste de anställda inspektera mer än 400 individer i minuten på en åtta timmars arbetsdag. Det är orimligt att hinna se om alla individer blivit ordentligt dödade, eller skurits upp på ett korrekt sätt utan att tarminnehåll rinner ut på kött.

Fabrikshanteringen på löpande band ger stora konsekvenser när levande och kännande individer hanteras som känslolösa varor.

Det här är inte ett hållbart och etiskt sätt att producera livsmedel. Lidandet är rutin i djurfabrikerna och det måste få ett slut.

För att förändring ska kunna ske måste vi alla ta ansvar. Djurfabrikerna måste monteras ned.

  1. Som konsument kan du välja bort kycklingarna från tallriken, eller åtminstone minska din konsumtion så att antalet djur i fabrikerna minskar.
    Det finns i dag många goda växtbaserade alternativ som inte riskerar komma från djurfabriker som bryter mot lagstiftning.
  2. Företag, kommuner och andra aktörer som köper in kycklingkött måste ställa högre krav på hur kycklingarna behandlas.
    Färre kycklingar ska födas upp, de ska få mer utrymme och slakten måste kunna ske på ett sätt där varje individ kan inspekteras. Företag kan till exempel arbeta med de kriterier som European Chicken Commitment ställer och vara med och driva på för en bättre djurvälfärd för kycklingarna.
  3. Politikerna måste ta ansvar för att sådant här inte ska kunna ske.
    Kronfågel bryter mot djurskyddslagen och livsmedelssäkerheten, men får få påföljder. Höj straffen för brott mot djurskyddslagen, ställ krav på minskad slakttakt och antal djur per anläggning. Fler kontroller måste även finansieras för just nu kontrolleras bara en tiondel av kycklingfabrikerna varje år.
    Samtidigt behöver finansiering till växtbaserad livsmedelsproduktion öka. Hör av dig till beslutsfattarna för att ställa krav.

Det kan kännas hopplöst att gång på gång se skandaler från djurfabrikerna, men tillsammans kan vi se till att Kronfågel-skandalen blir den sista.


Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.