Rovdriften i välfärden måste få ett stopp

Debattörerna: S behöver organisera folket mot de starka ekonomiska krafterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2021-05-14

Bolagstopparnas krumbukter i media kan inte längre skyla de grova systemfel som råder i svensk välfärd. Verklig valfrihet får vi endast genom att sätta stopp för storbolagens rövarbeteende, skriver Markus Kallifatides och Linn Svansbo.

DEBATT. Vinstdriften i svensk välfärd är osolidarisk, oetisk och ineffektiv. Bolagstopparnas krumbukter i media kan inte längre skyla de grova systemfel som råder i svensk välfärd. Verklig valfrihet får vi endast genom att sätta stopp för storbolagens rövarbeteende i välfärden.

Drivkraften att tjäna pengar är en annan än drivkraften att sörja för människors behov och det har aldrig varit tydligare än under pandemin.

Listan kan göras lång på skandaler där vanvård och nedskärningar sammanfallit med bonusregn och vinstutdelningar. Att Attendos vd tjänar mer om året än en undersköterska gör under en livstid är inte ett undantag i ett annars välfungerande system, utan en bister konsekvens av svensk välfärdspolitik.

Borgerliga kommunpolitiker har sett de privata bolagens framfart som en möjlighet att spara pengar – i Huddinge försökte man under brinnande pandemi lägga ned den kommunala hemtjänsten för att den uppfattades som för kostsam.

I Stockholm röstade en liknande borgerlig koalition nej till krav på arbetskläder och omklädningsrum i äldreomsorgen – det fanns nämligen en risk att kraven skulle missgynna privata aktörer.

Detta är exempel i en lång rad perversa konsekvenser av de systemfel som vi har i dag.

Även om privatiseringarna ofta motiveras med möjliga besparingar, så är de sällan billiga. Utöver vinstutdelning till ägarna, bolagsledningens löner, bonusar till sektionschefer och reklamutgifter ska också en stor kontrollapparat finansieras. Det handlar om kundundersökningar, inspektioner och kontroll från det offentliga för att stävja att drivkraften till vinst inte leder till fusk och slarv.

Om lönekostnader ska ned, vinster ska upp och omsorgsbolagen ska ha råd med presenter till dem som fyller i Socialstyrelsens brukarundersökningar måste något få stå tillbaka.

Det blir brukarnas behov, liv och hälsa, det som borde vara verksamhetens kärna och vårt välfärdssamhälles vackraste innehåll: att vi tar hand om varandra.

Samtidigt försöker vårdbolagen lura i oss att deras miljonbonusar är den enda garanten för valfrihet i välfärden.

Privatiseringsivrarna lockade med en omsorg präglad av mångfald och ideella initiativ. Kvittot några decennier senare är att vinstsyftande storkoncerner trängt undan både idéburna och kommunala aktörer.

Aktivt påhejade av borgerliga kommunpolitiker som bistått med kommunala nedläggningar eller riktade subventioner när medborgarna inte flockats till välfärdskoncernerna. Den idéburna sektorn utgör idag endast en bråkdel av den offentligt finansierade välfärden, radikalt mycket mindre än i våra nordiska grannländer.

Lyckligtvis är en bättre värld möjlig. Medborgarkampanjer, fackförbund och folkrörelser runtom i landet kämpar för förändring.

S-föreningen Reformisterna presenterade i höstas en rad konkreta förslag på hur vi som politiker och medborgare kan ta tillbaka makten över vår välfärd från lobbyister, bolagstoppar och riskkapitalbolag.

Det handlar om att upprätta en ny välfärdsmodell med verklig valfrihet inom en stark offentlig välfärd och med livskraftiga idéburna alternativ utan vinstdrift eller vinstmotiv. Det som i svensk debatt kan låta som en omöjlighet är påtaglig verklighet i flera av våra Europeiska grannländer.

Det nationella handlingsutrymmet inom EU-rätten måste utredas och nyttjas fullt ut!

Socialdemokratins kärna ligger i att organisera folkflertalet för att stå upp mot de starka ekonomiska krafter som reser hinder för ett rättvisare samhälle.

Välfärden tillhör medborgarna och genom engagemang, organisering och konkret politik kan vi sätta stopp för välfärdskoncernernas rövartåg genom svensk välfärd. Tillsammans kan vi skapa en ny och långt mycket bättre välfärdsmodell med människors behov och värdighet i centrum.


Markus Kallifatides, ordförande, S-föreningen Reformisterna
Linn Svansbo, vice ordförande, S-föreningen Reformisterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.