Varannan lärare nära sjukskrivning för stress

Lärarförbundet: Läget för skolan i pandemin är akut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-07

”Läget är katastrofalt, pressat och ohållbart” säger en lärare om sin situation. Det är den värld som lärare nu befinner sig i – ett akut läge. Kvaliteten på undervisningen är allvarligt hotad, skriver Johanna Jaara Åstrand.

DEBATT. Skolans värld är inte immun mot pandemin. Arbetsgivare och politiker måste göra betydligt mer om lärarna ska orka upprätthålla en god utbildning för barn och elever så länge till.

Risken är stor att skolor och förskolor tvingas stänga på grund av att lärarna blir sjukskrivna, om inte av covid-19, så av utmattning.

Oron i samhället är stor nu. Till följd av pandemin har befolkningens psykiska hälsa i stort blivit allt sämre, enligt en genomlysning Folkhälsomyndigheten låtit göra.

Skolan erbjuder en trygg plats för barn och unga i dessa oroliga tider som påverkar oss alla. Den har också gjort det möjligt för såväl elever som vårdnadshavare att upprätthålla en form av normalitet i en värld som slagits upp och ner av covid-19.

Men kommer det att fortsätta vara så? Varannan lärare riskerar nu att sjukskrivas för stress, visar Lärarförbundets senaste Sifo-undersökning.

Namnet på vår senaste rapport ”Läget är katastrofalt, pressat och ohållbart” är ett citat från en lärare som berättar om sin situation.

Det talar sitt tydliga språk. Det är den värld som lärare nu befinner sig i – ett akut läge.

Nästan 8 av 10 lärare svarar att de haft en extremt hög, mycket hög eller hög arbetsbelastning de senaste veckorna. Lärare utför nu ett massivt dubbelarbete i form av undervisning på distans, i klassrum och med att ge uppgifter till frånvarande elever. Dessutom får 70 procent av lärarna täcka upp för sjuka eller frånvarande kollegor.

Och det har bara blivit värre under hösten – den siffran har eskalerat från 45 procent, sedan vi gjorde vår senaste undersökning i maj.  Det är dessutom allt svårare att få tag på vikarier.

Kvaliteten på undervisningen är allvarligt hotad. Lärare beskriver hur de tvingas avstå från planering av undervisning och i stället städa lokaler och hjälpa till i matbespisningen.

Att inte få rätt förutsättningar att kunna göra sitt jobb skapar en negativ stress och tär på psyket.

Folkhälsomyndigheten har länge rekommenderat att de som kan ska jobba hemifrån. I och med de senaste striktare restriktionerna gör myndigheten också gällande att det är just på arbetsplatser som smittan sprids som mest.

Här glömmer Anders Tegnell att även skolor är arbetsplatser. Lärare äter i överfulla matsalar och sitter inklämda i små personalrum för möten som lika gärna skulle kunna vara på distans.

Det kommer allt fler rapporter om högstadier och gymnasier som stängs ned på grund av smittspridning. Detta oroar självklart lärare och spär på den arbetsbelastning som pandemin redan orsakat.

Men framöver är det inte covid-19 som kommer vara det som stänger skolor – det är när lärarna inte orkar mer.

Nu måste staten ta sitt ansvar. Extra resurser måste tillföras till kommuner så att lärare säkert kan utöva sitt yrke under pandemin. Arbetsgivare måste kunna säkerställa att det finns tillräckligt mycket personal i skolan så inte alla de extra arbetsuppgifter som pandemin medför landar i lärarnas knän.

Lärare måste få vara lärare. Huvudmännen måste ta sitt arbetsmiljöansvar och se till att arbetsbelastningen hålls på en rimlig nivå och att alla arbetsuppgifter utanför undervisningen får utföras från hemmet.

Medan stora delar av svensk arbetsmarknad har ställt in och ställt om så har lärarkåren fortsatt att ställa upp. Det gör vi gärna – men utan arbetsgivares och samhällets stöd håller det inte längre. Lärarnas hälsa riskerar ta slut långt innan pandemin gör det.


Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.