Vårt ansvar – att stå upp mot hatet

Debattören: Dags att sluta ta demokratiska värden och öppenhet för givet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-05-29 | Publicerad 2017-05-27

Vi alla som värnar rätten att driva politik, opinion och utöva professionell journalistik utan att hotas till livet har ett gemensamt ansvar att stå upp och motarbeta hatet, varhelst det sticker upp sitt fula tryne, skriver Jasenko Selimovic.

DEBATT. Förra veckan attackerades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons hem. Ett antal individer kastade ägg, sköt raketer och försökte dessutom ta sig in i bostaden där Åkessons fru och små barn fanns.

Det är inte första gången politiker utsatts för våld och hat. Tvärtom är exemplen otaliga och de blir allt fler.

För en tid sedan meddelade kommunalrådet Nils Karlsson (MP) i Malmö att han inte fortsätter efter valet. En av anledningarna är de hot han och hans familj utsatts för. I en intervju i Sydsvenskan (10/5) säger Karlsson att ”det tär och tröttar att hela tiden få höra att någon borde mörda ens fru”.

I höstas mordhotades Mostafa Geha (L) från Hedemora under en manifestation mot hedersvåld och i mars blev den moderate riksdagsmannen Jörgen Anderssons 14-årige son misshandlad och dödshotad till följd av hans fars politiska engagemang. 

Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting har hoten och attackerna mot politiker både blivit fler och betydligt grövre. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har i en undersökning också visat att var femte förtroendevald ser hot som en del av uppdraget. 

Politiker är dock inte den enda grupp som drabbats av det hårdnande klimatet på den offentliga arenan. Även journalister möts av dödshot och våld. Reportern Håkan Slagbrand på VLT, Västmanlands läns tidning, fick i april en molotovcocktail inkastad i sin bil. Häromdagen gick det ännu längre när Slagbrand misshandlades i sitt hem. SVT:s ”Kulturnyheterna” har den senaste tiden granskat hatet mot journalister och i fler intervjuer har såväl reportrar som redaktörer och ledarskribenter vittnat om hur de aggressiva påhoppen ökar och hur hotfulla individer dyker upp utanför deras hem . 

Lilian Sjölund, ledarskribent och politisk redaktör på tidningarna i Hälsingland släppte nyss boken ”Hatad” där hon beskriver sin vardag som opinionsjournalist. I en intervju med SVT berättar Sjölund hur hon som arbetat som journalist i över 30 år de senaste två tre åren sett hur aggressionerna mot hennes yrkeskategori har accelererat. Detta bekräftas av myndigheten för samhällsskydd och beredskap som slår fast att hot och trakasserier mot enskilda journalister är ett av de största hoten mot media i dag

Allt detta är mycket allvarligt, inte bara för att de individer som utsätts för angreppen tvingas leva i rädsla och ibland inte vågar eller orkar fortsätta som förtroendevalda eller journalister, utan för hela det öppna demokratiska samhälle de flesta av oss värnar.

Utan människor som är beredda att offra tid och engagemang, ta politiska uppdrag och arbeta för idéerna de tror på faller hela vårt system. Förlorar vi den långa tradition av pressfrihet och yttrandefrihet som bärs upp av journalistiken likaså. 

Det finns ljuspunkter, som att rättssystemet äntligen tycks ha vaknat och numera tar problematiken på allvar. De fällande domarna mot dem som hotar politiker och journalister har blivit fler. Att den individ som förra året mordhotade Gävle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg lagfördes var mycket glädjande. Så även fängelsedomen mot personen som 2014 ansåg att centerpolitikern Sofia Jarl borde skjutas. 

Samtidigt underblåses och stegras den aggressiva tonen i debatten ständigt och det är inte bara anonyma näthatare och extremister som deltar i hetsandet mot folkvalda och journalister. 

Det är av högsta vikt att den utveckling vi nu ser stoppas. Det har redan gått för långt och lyckas vi inte backa bandet kommer såväl det demokratiska systemet som den fria och oberoende journalistiken att urholkas och i värsta fall gå under.

Vem vågar till slut granska makten och argumentera i offentligheten om det innebär att du blir hatad och dödshotad? Vem vill i framtiden ställa upp i val och ta på sig ett ansvar för det samhälle vi alla lever om man ses som fritt villebråd och får räkna med påhälsning av aggressiva individer i hemmet eller att ens barn blir misshandlat? Ganska få. Kanske ingen. 

Det är uppenbart att det är nu om inte tidigare som vi måste sluta ta de demokratiska värden och öppenhet som präglat Sverige under lång tid för givna. Vi alla som värnar rätten att driva politik, opinion och utöva professionell journalistik utan att hotas till livet har ett gemensamt ansvar att stå upp och motarbeta hatet, varhelst det sticker upp sitt fula tryne. 


Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker (L, ALDE)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln