Förälder, du avgör hur ditt barn dricker

Debattören: I Valborg kommer många tonåringar att testa alkohol för första gången

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-04-16 | Publicerad 2017-04-28

Juan-Pablo Roa, IQ, skriver att Valborgshelgen är förknippad med oro för många föräldrar, eftersom många unga kommer att testa alkohol för första gången: ”Föräldrar har en viktig roll att spela när det gäller att försena alkoholdebuten och att minska tillgången till alkohol för ungdomar.” (Stora bilden är från en alkholmottagning för unga under en valborgshelg).

DEBATT. Valborg är för många tonårsföräldrar förknippat med viss oro.

På söndag kommer nämligen många tonåringar att testa alkohol för första gången. Vissa kanske smuttar på eller smakar lite alkohol av ren nyfikenhet medan andra kommer uppleva sin första tonårsfylla.

De allra flesta av oss är medvetna om att för mycket alkohol inte är bra. Varför det är farligare att dricka alkohol som ung är kanske inte lika känt men faktum är att unga tar mer skada.

Ungas hjärnor är extra känsliga och alkohol är särskilt farligt för en växande kropp.

De flesta som dricker mycket under tonåren trappar ner när de blir äldre men det är lätt att alkoholvanor som man skaffar sig som ung hänger med genom livet.

Unga har svårare att bedöma konsekvenser och alkohol är ofta en bidragande faktor till skador och våld. I drygt 60 procent av fallen med misshandel har gärningspersonen varit påverkad av alkohol.

Föräldrar har en viktig roll att spela när det gäller att försena alkoholdebuten och att minska tillgången till alkohol för ungdomar.

Bland ungdomarna själva är stödet starkt för att föräldrar ska göra just detta. Undersökningar visar att de flesta tonåringar tycker att föräldrar som köper ut till sina barn gör fel.

Det kan dock vara lite knepigt att som förälder prata med sina barn om gränser, förväntningar och risker med alkohol.

För att göra det lättare får över 100 000 tonårsföräldrar vars barn fyller 14 år i år ett exemplar av IQ:s ”Tonårsparlören” på posten inför Valborg. Tonårsparlören är en handbok med fakta, råd och tips – från sakkunniga och experter – och gör det lättare att som förälder prata med sin tonåring om alkohol.

Och för att göra det hela lite enklare har jag sammanfattat parlörens 136 sidor i tre konkreta tips:

1) Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Många föräldrar vill avdramatisera alkohol och introducera tonåringar till ett naturligt drickande. Tanken må kanske vara god, men det slår fel.

Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer.

Undersökningar visar att en stor andel unga inte skulle dricka alkohol om de tvingades fråga en okänd person om att köpa ut.

2) Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.

Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder och dricker mindre. Ett vanligt argument från tonåringar är att ”alla andra får”. Därför kan ett bra sätt att sätta gränser vara att tillsammans med ditt barns kompisars föräldrar komma överens om gemensamma regler för era barn.

3) Var intresserad, lyssna och visa att du bryr dig. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar, upplevelser och umgänge.

Om du är orolig att ditt barn ska råka illa ut på grund av alkohol, berätta att du är det. Och är du orolig, kom ihåg att du inte är ensam. En undersökning som IQ låtit Norstat göra bland 2 927 tonårsföräldrar inför Valborg visar att en majoritet – sex av tio – är oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol.

Det är inte bara Valborg som ger tillfälle för tonåringar att dricka alkohol. Det inte långt kvar till skolavslutningar och sommarlov, och sen är det hög tid för sommarens festivaler och utekvällar. Alla är de tidpunkter som ger tillfälle till fest och tonårsfylla.

Som tonårsförälder har man ett stort ansvar, det finns mycket man kan göra för att hjälpa sin tonåring och försena alkoholdebuten. Att prata med sitt barn om alkohol kan för många kännas svårt men det är ett viktigt samtal att ta. Det är ett samtal som kan komma att göra stor skillnad.


Juan-Pablo Roa, vd IQ


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln