Problemen i svensk vård är inte nätläkare

Replik från två nätläkare om debatten kring deras affärsidé

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-08

Det är snarast i den fysiska vården risken finns för ett ökat utskrivande av antibiotika, inte på grund av nätläkarna, skriver debattörerna.

DEBATT. Vår läkarkollega Lotta Grönwall Lindholm uttrycker i en artikel i Aftonbladet en frustration över att inte kunna räcka till. Det är en känsla som vi på KRY har en stor förståelse för. Sverige har sedan länge bland de längsta köerna till vård i Europa.

Många människor får inte den vård de har rätt till samtidigt som primärvården lider av en ineffektiv organisation där läkare tyngs ned av administration på bekostnad av patientmöten.

KRY startade med en ambition om att göra vården mer tillgänglig och patientfokuserad. Nu är det möjligt att träffa en läkare utan långa väntetider, oavsett var man befinner sig eller om det är på obekväm arbetstid.

För att lyckas med det har vi byggt en flexibel organisation med bra stöd till läkarna så att de kan träffa många patienter. I dag har vi redan hjälpt över 200 000 sökande. Fler får vård och till en billigare kostnad för samhället.

I sin frustration uttrycker tyvärr Grönwall Lindholm grova felaktigheter om digital vård som inte på något sätt underbyggs av data eller studier.

Bland annat hävdar författaren att digital vård har lett till en ökad antibiotikaförskrivning, en ökad oro och ångest i befolkningen samt fler sökande på akuter och vårdcentraler.

Om man tittar på vår data över antibiotikaförskrivning så visar den snarare att vi ligger mycket väl till i förhållande till de rekommendationer som finns. Risken verkar snarare finnas i den fysiska vården. De flesta patienter oroar sig inte över bra tillgång till vård utan snarare över bristen på sådan. Slutligen så visar ett antal studier att vård som bedrivs enligt vårt sätt inte leder till fler besök på andra vårdnivåer.

Här finns snarare en potential att ju fler vårdärenden som hanteras digitalt desto mer tid och resurser frigörs på vårdcentraler så att de som verkligen har behov av det får tid och möjlighet till en fysisk undersökning.

Svensk sjukvård har stora utmaningar framför sig. Därför är det oerhört viktigt att vi börjar titta på vad vi skulle kunna göra annorlunda. I det arbetet kommer digital vård att vara en självklar del av lösningen.


Johan Flodin, chefsläkare, KRY
Joakim Röstlund, specialist i allmänmedicin, KRY

Studier:
Uscher-Pines/Mehrotra (2014): "Analysis of Teladoc use seems to indicate expanded access to care for patients without prior connection to a provider”, see also Marcolino (2015),

“Teleconsultations to provide support for primary care practitioners and improve quality of care” Gordon/DeVries (2017): “Virtual visits for acute, nonurgent care: a claims analysis of episode-level utilization”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.