Nu ökar Sverige hjälpen till Jemen

Ministrarna: Vi måste bli fler som gör mer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-23

Sveriges nya strategi fyrdubblar Sidas resurser till 80 miljoner kronor årligen och ger dem ett bredare mandat i Jemen, skriver Ann Linde och Per Olsson Fridh. På bilden bär en man en kista efter en saudisk flygattack i Saada, Jemen.

DEBATT. Nyligen tvingades FN:s livsmedelsprogram WFP att minska matransonerna ännu en gång i Jemen. Nu lever stora delar av de jemenitiska kvinnorna och barnen på svältens rand i världens största konflikt.

I dag finns det ingen farligare plats på jorden för barn än Jemen. Sverige har länge varit aktiva i arbetet för att få slut på denna djupa konflikt. Nu ökar vi stödet ytterligare och uppmanar omvärlden till att ta ett ökat ansvar.

Konflikten i Jemen går nu in på sitt sjunde år och stridigheterna fortsätter mellan houthimilisen och landets regering som stöds av den saudiskledda koalitionen. Det var ett viktigt positivt steg att en ny koalitionsregering bildades i december och kunde återvända till den tillfälliga huvudstaden Aden.

Men missilattacken mot Adens flygplats vid regeringens ankomst, som krävde 28 liv, visade tydligt att landet fragmenteras alltmer ju längre konflikten pågår.

Men trots bakslagen ser vi i dag att det finns ett fönster för att inleda en ny politisk offensiv för fred som inte får gå till spillo. USA:s president Biden tillkännagav häromveckan ett förstärkt engagemang för Jemen som kan ge en ny impuls till FN:s medlingsarbete.

Vi måste verka för en inkluderande fredsprocess med bred geografisk och politisk representation och kvinnors fulla deltagande. En sådan process är bästa garantin för att Jemen inte ska falla sönder eller bli till en skådeplats för konflikt mellan externa aktörer.

Den överenskommelse som Sverige medlade fram mellan konfliktens parter i Stockholm 2018 förhindrade en blodig strid om hamnstaden Hodeidah och säkerställde att den livsviktiga importen till norra Jemen kunde fortsätta.

Det svenska humanitära biståndet till Jemen, som 2020 uppgick till över 400 miljoner kronor, räddar liv i varje dag. Men fler måste göra mer.

Sverige står tillsammans med Schweiz värd för FN:s internationella givarkonferens den 1 mars. Trots att behoven ökar har det internationella stödet till FN:s humanitära respons i Jemen minskat. År 2019 fylldes över 80 procent av FN:s finansiella behov i landet, förra året sjönk den siffran till knappa 50 procent – det är skillnaden mellan liv och död för miljontals människor.

Sverige stärker ytterligare sitt engagemang för att bistå i Jemenkrisen – politiskt, humanitärt och genom utvecklingssamarbetet.

Vår förhoppning är att givarkonferensen ska bidra till att fler följer vårt exempel så vi kan täcka det akuta behovet av finansiering till FN:s livräddande insatser. Sverige för dialog med parterna om vikten av att all humanitär verksamhet fredas och når fram till befolkningen.

Regeringens nya utvecklingsstrategi för regionen innehåller en särskild satsning på Jemen. Humanitär nödhjälp räddar liv, men är ingen varaktig lösning. Ska Jemens befolkning kunna återgå till ett normalt liv krävs också långsiktigt utvecklingsstöd och fredsbyggande insatser. Jemens inhemska förmåga och bygga upp samhället och få igång sin ekonomi måste stärkas.

Sveriges nya strategi fyrdubblar därför Sidas resurser till 80 miljoner kronor årligen och ger dem ett bredare mandat i Jemen utifrån tre mål: fred och inkluderande samhällen; stärkt respekt för mänskliga rättigheter; och ökad tillgång till grundläggande samhällstjänster.

Vi måste bli fler som gör mer för att skapa fred i Jemen. Vi har alla ett ansvar att göra vad vi kan för att åstadkomma en positiv vändning, förhindra fortsatt sönderfall och avvärja den stundande svältkatastrofen.

Den jemenitiska befolkningen har redan utstått alldeles för mycket lidande.


Ann Linde, utrikesminister (S)
Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.