Förorterna måste ha kameraövervakning

SD: Nu har bilbränderna skördat sitt första offer – vi kräver att regeringen agerar

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att den rödgröna regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder är tydligt. Polisiära resurser och befogenheter som kan bryta ner destruktiva individers beteenden har saknats, skriver Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD).
Foto: TT
Att den rödgröna regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder är tydligt. Polisiära resurser och befogenheter som kan bryta ner destruktiva individers beteenden har saknats, skriver Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD).

DEBATT. I Västerås har nu ett dödsfall kunnat bekräftas i samband med en anlagd bilbrand. Ägaren till bilen försökte släcka branden men lyckades inte och kom i stället att avlida till följd av skador som bilbranden orsakat.

Att bilar brinner i utsatta områden är inget nytt. Det har varit ett närvarande problem i dessa områden i över tio års tid. Mest uppmärksammat har det blivit när polis och räddningstjänst utsatts för stenkastning i samband med bränderna, men en lika stor kränkning är det givetvis mot varje bilägare som får sitt fordon uppeldat.

Att den rödgröna regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder är tydligt. Polisiära resurser och befogenheter som kan bryta ner destruktiva individers beteenden har saknats. Ribban måste sättas så pass högt att ingen vågar bränna bilar längre och då krävs det tydligare konsekvenser genom straffskärpningar.

Men skärpta straff hjälper inte ensamt om ingen individ kan bindas till och fällas för ett brott. Vi måste från samhällets sida tillsammans med straffskärpningar också se till att fler individer kan lagföras för sina kriminella handlingar.

Sverigedemokraterna var ledande i riksdagen för att luckra upp administrativa hinder för hur polisen skulle få använda kameraövervakning. Nu har vi lyckats få riksdag och regering sedan 2018 att göra det enkelt för polis att använda kameraövervakning.

Just kameraövervakning har visat på en ökad uppklarningsprocent för just bilbränder som annars varit i princip omöjligt att utreda. Trots det har regeringen med den nya kamerabevakningslagen i ryggen inte vidtagit några särskilda satsningar mot just bilbränder.

Sverigedemokraterna kräver inför årets höstbudget att polismyndigheten tilldelas resurser så att samtliga utsatta områden ska få kamerabevakning. Det ska ske där områdesbor anser att det ger en trygghetsskapande effekt eller där svårutredda brott kan understödjas, som exempelvis vid bilbränder.

Ingen ska behöva känna sig maktlös inför ett allvarligt brott som att få sin bil uppeldad. Att bilbränder har fått förekomma regelbundet i just vissa utsatta områden är, utöver det allvarliga brottet i sig, en samhällelig orättvisa.

Ingen ska behöv acceptera en ökad risk för att utsättas för brott beroende på i vilket område man lever i. Och ingen ska behöva acceptera att brotten aldrig klaras upp.

För Sverigedemokraterna kommer människors trygghet alltid vara en av samhällets viktigaste uppdrag. En stärkt polis med utökade resurser och befogenheter är ett måste, men vi kommer även föreslå en särskild satsning som gör att samtliga utsatta områden får mer trygghet och fler uppklarade brott genom mer kamerabevakning.

Man kan inte ensidigt satsa på brottsförebyggande åtgärder som kan ta flera år att ens börja ge effekt. Man måste också ha politik för att agera mot befintliga problem som finns här och nu.

Att alltid vänta med det tills det får gå alldeles för långt är ovärdigt ett land som Sverige.

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE