Våra vänner är döda – men inte deras idéer

Debattörerna: För att hedra minnet av våra kamrater instiftar vi en antirasistisk utmärkelse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-22

Vi är fascismens starkaste motpol och kommer aldrig vika oss för principen om alla människors lika värde. Därför har vi instiftat 22 juli-utmärkelsen; för att varje år påminnas om att demokratin inte är statisk, utan något som vi ständigt behöver stå upp för och erövra varje dag, av varje generation, skriver SSU:s Philip Botström och Andrea Törnestam.

DEBATT. Den 22 juli är ett datum som för alltid är inpräntat i oss. Inte bara som unga socialdemokrater, utan som människor i öppna och demokratiska samhällen. Den 22 juli för sex år sedan mördades 77 människor i hatets och terrorns namn på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo.

För SSU är årsdagen ett tillfälle att minnas, lära och engagera. Att minnas våra kamrater i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF), att lära oss för att kunna motverka de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss för jämlikhet.

Ord spelar roll och det är viktigt att säga att det som skedde den 22 juli var ett terrordåd som begicks medvetet av en fascist. Att offren för terrordådet på Utøya var unga socialdemokrater var ingen slump.

Socialdemokratin är fascismens motpol. För fascismen står i kontrast till det öppna, jämlika och demokratiska samhälle som socialdemokratin har varit med och skapat och vill fortsätta stärka.

Det bästa sättet att föra minnet vidare är att föra den antirasistiska kampen vidare. Våra kamrater i AUF är döda, men inte deras idéer. För att hedra minnet av dem som omkom i attentatet på Utøya och i Oslo den 22 juli 2011 har SSU-förbundet instiftat en utmärkelse som årligen kommer delas ut till en antirasistisk förebild som har gjort betydande insatser mot högerextremism.

I år har vi valt att ge utmärkelsen till jämlikhetsorganisationen Make Equal bland annat för deras kampanj #ochjagprotesterade. Det är en symbolisk prissumma för att Make Equal ska kunna föra den antirasistiska kampen vidare. Genom 22 juli-utmärkelsen för vi offrens minne och kamp vidare i framtida generationer.

I år fyller SSU 100 år och AUF 114 år. Vi är systerförbund som i 100 år har varit den starkaste kraften för en politik för ökad jämlikhet i våra respektive moderpartier och länder. Det kommer vi fortsätta vara i minst 100 år till.

Vi är fascismens starkaste motpol och kommer aldrig vika oss för principen om alla människors lika värde. Därför har vi instiftat 22 juli-utmärkelsen; för att varje år påminnas om att demokratin inte är statisk, utan något som vi ständigt behöver stå upp för och erövra varje dag, av varje generation.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.