Upprop: Skydda den svenska skogen nu

Debattörerna: Läget är akut – här är kraven till politikerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-16

Forskare varnar nu för att Sveriges skogsbruk  hotar den biologiska mångfalden i Europa. De politiska beslut som fattas under de närmaste åren kommer att vara avgörande, skriver Greta Thunberg, Áslat Holmberg, Ida Sellstedt, Esmeralda Sjögren, Kelsey Perlman med flera.

DEBATT. Under första halvan av 2023 innehar Sverige ordförandeskapet i EU. I dag är Sverige därför värdar för EU:s skogsdirektörsmöte.

I samband med mötet presenteras ett stort internationellt upprop. 260 forskare, samiska organisationer, ungdomsrörelser och över 60 miljöorganisationer – som gemensamt representerar miljontals engagerade medlemmar – har gått samman.

 

swedishforestvision.org presenterar vi en holistisk vision för hur svenskt skogsbruk och svensk skogspolitik bör ställas om:

  • Implementera ett omedelbart avverkningsmoratorium i alla skogar med identifierade naturvärden.
  • Skydda och restaurera skog i linje med EU:s art- och habitatdirektiv, strategin för biologisk mångfald, skogsstrategin samt FN:s konvention om biologisk mångfald, senast till år 2030.
  • Skydda den fjällnära skogen – Skandinaviens gröna bälte.
  • Ställ om skogsbruket till ett naturnära skogsbruk.
  • Begränsa produktionen och konsumtionen av biomassa inom de planetära gränserna.

 

Kraven riktar sig till Sveriges regering och riksdag men det är också en vädjan till Europeiska kommissionen att stå emot trycket från Sverige, som försöker försvaga och stoppa viktiga lagstiftningsinitiativ på EU-nivå, bland annat EU:s lagförslag om restaurering av natur, vilket är ett av många förslag som skogsansvariga från medlemsländerna ska diskutera i dag.

Regeringen och skogsnäringen försvarar business-as usual i form av ”den svenska skogsbruksmodellen” med kalhyggen som totalt dominerande metod. Forskare varnar nu för att ”Sverige hotar den biologiska mångfalden i Europa”.

 

Sverige hyser en viktig del av EU:s ovärderliga naturarv, skogar som måste värnas och restaureras.

Uppropet kräver bland annat ett omedelbart avverkningsstopp i skogar med dokumenterade naturvärden: Alla återstående skogar med dokumenterade skydds- och naturvärden som exempelvis gammelskogar, naturskogar, och skogar med lång kontinuitet, så kallade kontinuitetsskogar, måste omedelbart sättas under avverkningsmoratorium för att sedan ges ett varaktigt skydd.

Detta eftersom skogarna är avgörande för miljömålsarbetet och för värnandet av biologisk mångfald och vitala ekosystemfunktioner. Dessa skogar är också viktiga för renskötseln och mångbruk såsom ekoturism och rekreation.

Sist men inte minst är de viktiga i klimatarbetet eftersom de innehåller stora kolförråd. Forskning visar att minskad avverkning har stor och omedelbar klimatnytta.

 

Det är bråttom; med dagens höga avverkningsnivåer visar scenarier och uppskattningar som gjorts av forskare, experter och myndigheter att de återstående kontinuitetsskogarna, och andra gamla skogar med naturvärden, utanför naturvårdsarealen, i stort sett kommer vara borta inom bara ett, till några få decennier.

Trots det akuta läget i skogen har Sveriges regering kraftigt minskat anslagen för skydd och restaurering av natur.

 

Kalavverkning av skog är ett av de största hoten mot den samiska urfolkskulturen.

Den samiska kulturen vilar på den naturbetesbaserade renskötseln. Renen är beroende av gammal skog för hänglavsbete och för skydd mot värme och insekter. Kalhyggesbruket, och metoder som markberedning, gödsling och täta trädplanteringar, förvärrar villkoren för renskötseln genom att dagligen förstöra och negativt påverka skog med mark- och hänglavar.

 

I det svenska boreala landskapet har – på bara 60 år – den lavrika skogsmarken minskat med hisnande 70 procent.

Samernas rätt till fritt, på förhand givet samtycke (FPIC), är en förutsättning för att säkerställa skogsbruk med respekt för urfolks rättigheter, och således också värna biologisk mångfald, friska fungerande ekosystem och dess kolförråd.

 

Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och försvagade ekosystem är vår tids stora kriser.

Vi måste snarast stoppa fragmenteringen och förlusten av skogsekosystemen samtidigt som vi måste börja restaurera skogarna, inte minst för att stärka ekosystemens motståndskraft i ett klimat som blir allt mer extremt. Sverige måste också ställa om till ett naturnära skogsbruk.

De politiska beslut som fattas under de närmaste åren kommer att vara avgörande.


Áslat Holmberg, president, Sámiráđđi/Samerådet
Ida Sellstedt, talesperson, Skydda skogen
Greta Thunberg, Fridays for future Sverige
Esmeralda Sjögren, Aurora
Andreas Nestor, Miljöjuristerna
Erika Bjureby, Sverigechef, Greenpeace 
Kelsey Perlman, European forest campaigner, Fern
Marcus Lidström, vice ordf, Naturskyddsföreningen Norrbotten
Robert Lindström, ordförande, Naturskyddsföreningen Skellefteå
Annica Ericsson, Skogsnätverket Mycel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.