Mellon i SVT är hotad av SD och regeringen

S: Mindre sport och underhållning i public service är högerpartiernas tydliga mål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-11

SD har fått stort genomslag när regeringen nu ska utreda public service framtid. Nu riskerar internationella sändningar som OS, VM och EM samt underhållningsprogram som just Melodifestivalen endast hamna hos andra reklamfinansierade kanaler, skriver  Tobias Baudin och Lawen Redar. På bilden Loreen och Smash Into Pieces som båda är med i finalen av Melodifestivalen i kväll.

DEBATT. I kväll är vi många som samlas i soffan framför årets mellofinal, ett av Sveriges absolut största evenemang.

Och här om veckan nåddes vi med stor glädje av nyheten att OS-sändningarna är tillbaka i SVT. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kommer vi alla i Sverige heja fram våra främsta idrottare utan reklam och utan att betala dyra månadsavgifter.

Men med Sverigedemokraternas angrepp på public service går nu regeringen i motsatt riktning. Nu riskerar internationella sändningar som OS, VM och EM samt underhållningsprogram som just Melodifestivalen endast hamna hos andra reklamfinansierade kanaler.

Häromveckan fattade regeringen och Sverigedemokraterna beslut om public services kommande utredning.

I skrivningarna är det tydligt vilket genomslag Sverigedemokraterna har fått.

Utredningen ska inte verka för att stärka SVT, SR och UR:s oberoende och inte heller ska bolagens verksamhet utvecklas. I stället anser man att ”kärnan i public service-uppdraget bör inriktas på de samhällsbehov som marknadsaktörerna inte kan tillgodose” och att tyngdpunkten ska ligga där det råder ”brist på kommersiella alternativ”.

Bredare produktioner som underhållning och större sportevenemang ”kan som regel levereras av kommersiella aktörer”.

Problemet med den här inriktningen är att allt färre kommer att få följa sändningarna av idrotts- och kulturevenemang. Svenska idrottsutövare får dessutom en begränsad möjlighet att nå ut till sin publik.

Senast SVT sände OS var sommaren 2012 i London och efter det har OS-rättigheterna legat hos de internationella kommersiella tv-bolagen. Det har lett till en sämre tillgång till sportevenemang.

Det är därför inte konstigt att Sveriges olympiska kommitté välkomnade beskedet om att SVT nu säkrat OS-rättigheterna. Svenska folket kommer återigen att på samma villkor kunna följa OS till och med år 2032.

Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna vill se ett annat public service. Under lång tid har de velat begränsa SVT och SR:s uppdrag.

I valkompasser inför förra valet fick alla partier ta ställning till påståendet om ”public service ska ha ett smalare uppdrag”. Sverigedemokraterna svarade att det är ett ”mycket bra förslag”.

De klassiska högerpartierna har också under lång tid tyckt att public service är problematiskt av marknadsmässiga skäl och velat begränsa deras uppdrag.

SVT, SR och UR bygger sin verksamhet på det sändningstillstånd som ges för en tillståndsperiod. Nu har regeringen och Sverigedemokraterna påbörjat arbetet med att föreslå hur public service-uppdraget ska regleras från och med 2026 och vad som ska ingå i uppdraget under 2026–2033.

Ett smalnande av public service-uppdraget innebär inte att andra svenska kommersiella medieaktörer gagnas. Konsekvensen av det kommer att bli mindre svenskspråkigt medieutbud till förmån för globala kommersiella aktörer.

Det finns något väldigt svenskt i att samlas i sofforna runt om i Sverige och följa ”Vinterstudion” och idrottsevenemangen för att heja fram våra svenska idrottsatleter.

Sverigedemokraternas attacker riskerar nu att skapa ett extremt smalt utbud där ”Vinterstudion”, Mello och mycket mer stryker med. Vi socialdemokrater står fast vid att framtidens public service fortsatt ska ha ett brett uppdrag. 


Tobias Baudin, partisekreterare (S)
Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.