LO tvingar medlemmar att betala S valkampanj

Timbro: Sverige borde göra upp med den dolda finansieringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-16

Vi har uppskattat att LO:s stöd till S rör sig om över 90 miljoner kronor – nästan lika mycket som S själva har i valkassan. Att LO:s medlemmar tvingas finansiera ett parti mot sin vilja står i strid med med grundläggande demokratiska ideal, skriver Adam Danieli från Timbro.

DEBATT. Bara en av fem medlemmar tycker att LO borde finansiera Socialdemokraternas valkampanj. Ändå satsar fackförbundet mer än någonsin på att Magdalena Andersson ska bli statsminister.

Vi har uppskattat att det rör sig om över 90 miljoner kronor – nästan lika mycket som S själva har i valkassan.

Var finns legitimiteten?

S har länge tappat stöd bland LO-kollektivet. I flera mätningar har S och SD varit jämnstora bland LO:s medlemmar, och bland män är SD i dag LO:s största parti. Enligt tidningen Arbetet röstar mindre än 4 av 10 medlemmar i LO på S.

Effekten är plågsam för den järnaxel som länge varit S-LO: nu vill bara var femte medlem att organisationen ska ge ekonomiskt stöd till partiet.

Legitimiteten är borta. Trots det fortsätter LO att storsatsa på en socialdemokratisk valseger, i år genom kampanjsiten ”Hela svaret”.

Vi har uppskattat hur mycket pengar det rör sig om. I indirekt stöd räknar vi den samtalskampanj med 500 000 medlemmar som LO och förbunden utlovat.

Om man skulle köpa in den tjänsten av ett telemarketingbolag motsvarar det ett värde om ungefär 35 miljoner kronor. I direkt stöd finns de kampanjpengar LO har avsatt, drygt 50 miljoner, och det direkta partistödet om 6 miljoner.

Det är mycket pengar. Ändå kan den LO-medlem som inte vill stödja S inte låta bli att göra det, om man inte vill lämna organisationen. Vilket är svårt, eftersom de flesta trots allt vill vara medlemmar av arbetsrättsliga skäl.

Att tvingas finansiera partier mot sin vilja står i strid med den negativa föreningsfriheten. I bland annat Danmark skulle den svenska ordningen vara helt otänkbar. Där måste medlemmen själv samtycka. Så borde det fungera även i Sverige.

LO försvarar nuvarande system med att den som vill förändra organisationens beslut kan driva sin linje den vanliga demokratiska vägen inom förbunden. Men i praktiken är det inte så enkelt, eftersom LO får utesluta personer med fel politiska åsikter.

Det har drabbat ett stort antal sverigedemokrater, som uteslutits enbart för att de haft fel partibok. 

LO kan på det här sättet skapa ett självspelande piano där ledningen lutar mer åt S än organisationen i sin helhet och där den kan klubba igenom beslut om miljonrullningar till S trots att en majoritet av medlemmarna tycker att det är fel.

Förbund ljuger också för sina medlemmar om vilken politik de andra partierna driver.

Mest iögonfallande är IF Metall som påstår att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill inskränka strejkrätten, vilket inte stämmer. Kommunal påstår att partierna motsätter sig välfärdsstaten, också det falskt. LO har i sin medlemskommunikation menat att M går till val på att avskaffa den svenska modellen, vilket inte heller stämmer.

Med vilken legitimitet sker den här valkampanjen? Vem gagnas egentligen av rena lögner om oppositionens politik inför valet? Inte är det medlemmarna, som får falska underlag inför valdagen, bekostat av sin egen medlemsavgift. LO:s agerande står i strid med grundläggande demokratiska ideal.

S lägger omkring 100 miljoner på valet, mer än något annat parti. Men LO skjuter till nästan lika mycket för att uppnå en S-vinst. Det här snedvrider den politiska spelplanen, val efter val.

Sverige borde göra upp med den dolda finansieringen. Vi föreslår därför två saker.

För det första: samtycke. Partipolitiska donationer från arbetsmarknadens parter bör godkännas av varje enskild medlem. Sådana krav finns bland annat i Danmark.

För det andra bör fackförbund som har den myndighetsliknande funktion som LO-förbunden har omfattas av ett förbud mot diskriminering på politisk grund.

Motsvarande krav på saklig behandling av medlemmarna finns i dag för exempelvis bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar.

Det skulle göra genuin interndemokrati – den som LO säger sig värna – möjlig även inom LO.


Adam Danieli, jurist och projektledare, Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.