Du är ansvarig för våldet, Andersson

M-kandidat och tidigare polis: Provocerande att höra statsministern skylla ifrån sig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-24

Det kändes som en käftsmäll när jag i går hörde Sveriges statsminister sitta i SVT och skylla ifrån sig. Inte en gång tog Magdalena Andersson ansvar – allt är någon annans fel. Hon tycks inte förstå att medborgarnas säkerhet är statens ansvar, skriver Fredrik Kärrholm.

DEBATT. Det är provocerande att Magdalena Andersson skyller ifrån sig gällande gängvåldet. Det är vare sig medborgarna, civilsamhället, polisen eller företagen som inte gjort tillräckligt.

Det är Socialdemokraterna som misslyckats.

Den grova kriminaliteten har nu stora delar av Sverige i ett strypgrepp. Bara de senaste dagarna har det hittats en bomb i Kungsträdgården i Stockholm, en dödsskjutning inträffat mitt i ett köpcenter i Malmö och två tonåringar körts över med bil utanför ett gymnasium i Göteborg.

Hittills i år har 45 personer skjutits till döds i Sverige. I Finland har en (1) person skjutits ihjäl under första halvåret i år. Där har vi proportionerna på våra problem. Allas vår säkerhet är hotad.

Jag har själv jobbat som polis både lokalt i Rinkeby och tidigare på Rikskriminalpolisen mot grov organiserad brottslighet. Jag har på nära håll sett gängkulturen, träffat grovt kriminella barn och känt vanmakten den otillräckliga politiken medför.

Det kändes som en käftsmäll när jag i går hörde Sveriges statsminister sitta i SVT och skylla ifrån sig. Inte en gång tog Magdalena Andersson ansvar – allt är någon annans fel. Hon tycks inte förstå att medborgarnas säkerhet är statens ansvar, än mindre att det faktiskt är politikens huvuduppgift. 

Jag förstår dock att hon hellre pekar på företag, civilsamhälle och oss medborgare individuellt. Magdalena Anderssons politik är uppenbart otillräcklig.

Detta är ingen åsikt, det är fakta: Socialdemokraterna har styrt i åtta år och under denna tid har den grova brottsligheten förvärrats.

Dessvärre är problemet större än det brutala våldet; kriminella nätverk infiltrerar även alltmer samhället med korruption, hot och utpressning. Programledarnas frågor visade lika mycket som statsministerns svar att det saknas en krisinsikt.

Min kandidatur till riksdagen är ett löfte om att ta det ansvar som krävs. Sverige behöver en helt ny kriminalpolitik. Vi behöver fler poliser med större befogenheter och rejält skärpta straff.

Syftet är enkelt: Den som sitter inlåst kan inte begå brott och inte heller rekrytera unga till gängkriminaliteten. Det räcker inte med dagens ordning där grova brott ofta bara leder till några få års fängelse.  

Vi måste också tala klarspråk om brottslighetens koppling till invandringen. Utlänningar som begår brott ska utvisas. Invandringen måste regleras hårdare och kraven höjas för medborgarskap. Detta är en förutsättning för ett tryggare Sverige för alla.

Härtill krävs mer brottsförebyggande åtgärder utan flum: ökat föräldraansvar och ordning i skolan. I grunden beror brottsligheten på den enskildes moral och värderingar. Vi föds inte onda eller goda, utan barn som växer upp måste lära sig sunda värderingar.

Vi kommer aldrig krossa gängkriminaliteten genom att fortsätta dalta, dela ut mer bidrag eller bygga fler fritidsgårdar. Sverige är ett av världens mest jämlika länder. Det är bra. Det vi saknar är ordning och reda, fler jobb och tuffa konsekvenser för den som väljer en kriminell livsstil.

I SVT:s utfrågning blev det övertydligt att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna saknar vad som krävs för att vända utvecklingen. Vi behöver ett paradigmskifte i kriminalpolitiken – och ett maktskifte i september.


Fredrik Kärrholm, tidigare polis, kriminolog och riksdagskandidat (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.