De som inte behövs ska inte jobba här

Replik från LO till Företagarna om arbetskraftsinvandringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-25

Företagarna hävdar envist att även yrken med låga formella utbildningskrav lider av påtagliga matchningsproblem – men några bevis för det lägger man inte fram, skriver Berit Müllerström och Tove Nandorf.

REPLIK. LO beklagar att Företagarna inte alls tycks ha begripit LO-förbundens ståndpunkter i den pågående debatten om arbetskraftsinvandring.

LO kräver alls inget generellt stopp för arbetskraftsinvandring i yrken utan krav på
högskoleutbildning. Däremot kräver vi ett stopp för arbetstillstånd för utomeuropeiska medborgare i yrken där Sverige inte har brist på arbetssökande.

Sedan är det ett faktum att dessa två kategorier, helt logiskt, ofta sammanfaller. I fjol gällde fyra av tio arbetstillstånd yrken utan konstaterad arbetskraftsbrist. Däribland städare, diskare, köksbiträden, vårdbiträden, personlig assistent, lagerpersonal, taxiförare och brevbärare.

Företagarna hävdar envist att även yrken med låga formella utbildningskrav lider av påtagliga matchningsproblem: det vill säga att företagen skulle ha svårt att hitta lämplig personal i Sverige.

Men det har varken Företagarna, Svenskt Näringsliv eller Timbro några som helst bevis för. Det enda som i dag krävs för att en arbetsgivare ska få rekrytera utomeuropeisk arbetskraft är en utlysning av jobbet i tio dagar i Arbetsförmedlingens Platsbank.

På tio dagar hinner arbetssökande i Sverige, till exempel kortutbildade nyanlända flyktingar, givetvis knappt ens söka tjänsten. Än mindre få besked.

Dessutom: oavsett respons på annonsen kan arbetsgivaren välja att i stället ta hit utomeuropeiska invandrare. I många fall har det visat sig att dessa i åratal tvingats arbeta under slavliknande förhållanden, till exempel som diskare, städare, personliga assistenter och hemtjänstanställda.

Under de fyra år med arbetstillstånd som krävs innan utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare kan söka permanent uppehållstillstånd i Sverige är de helt i arbetsgivarens våld. Sägs de upp tvingas de återvända till hemlandet, eller gå under jorden som papperslösa i Sverige.

LO vill givetvis fortsätta att välkomna människor med en spjutspetskompetens som saknas i Sverige till Sverige och svensk arbetsmarknad. Men vad gäller just den högutbildade utomeuropeiska spjutspetskompetens som Företagarna och Svenskt Näringsliv hävdar är avgörande för företagens tillväxt- och överlevnadschanser hade den minst lika lätt att komma till Sverige och få uppehållstillstånd före 2008, då lagen om arbetskraftsinvandring från länder utanför EU började gälla.


Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande
Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare LO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.