Utan personal står beredskapen stilla

Replik från SKR om Sveriges räddningsberedskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-05

Sverige har över 10 000 deltidsbrandmän men många av dem tvingas nu säga upp sig eftersom regeringen inte visat något intresse av att förändra deras förutsättningar. Utan personal är helikoptrar, flygplan och nya kommunikationssystem oanvändbara, skriver debattören.

REPLIK. Mikael Damberg pekar på en rad insatser som genomförts för att stärka räddningstjänsten och krisberedskapen för bränder i Sverige. Helikoptrar, flygplan är på plats, och nya system för kommunikation är på väg.

Men grunden för räddningstjänst och krisberedskap handlar om människor.

Sveriges cirka 10 700 deltidsbrandmän har en oerhört viktig funktion i samhället. Deras uppdrag består av att släcka bränder, hantera översvämningar, trafikolyckor och utföra första hjälpen-insatser.

Att behålla och rekrytera deltidsbrandmän är en av de största utmaningarna för räddningstjänsterna, särskilt i glesbygden, och många räddningstjänster hade redan innan pandemin svårt att upprätthålla den beredskap som krävs.

En deltidsbrandman har normalt en heltidsanställning hos en annan huvudarbetsgivare eller är egenföretagare. På grund av pandemin varslas nu många deltidsbrandmän om uppsägning av sin huvudarbetsgivare. När de sedan ska få ersättning via arbetslöshetsförsäkringen reduceras den på grund av att de också har en inkomst som deltidsbrandman.

Sveriges komuner och regioner (SKR), Sobona och de fackliga organisationerna har under många veckor fört intensiva diskussioner med regeringen om att göra en snabb och tillfällig förändring i reglerna för a-kassan. Regeringen har inte varit intresserad av att hjälpa till. Vi har till och med utformat ett färdigt lagförslag, men inte heller då visar regeringen något intresse.

Utan personal är de insatser som gjorts otillräckliga. En förändring av a-kassan är därför nödvändig.

Fack och arbetsgivare har nu visat regeringen hur en tillfällig ändring i reglerna för a-kassan för resten av 2020 skulle se ut.

Riksdagen har beredskap för att fatta snabba beslut. Regeringen borde därför agera omedelbart. Det finns inget att vänta på.


Joakim Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner och ordförande i Sobonas föreningsstyrelse


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.