Ett volymmål tullar på vår medmänsklighet

Lövin och Bolund: Miljöpartiet tar bestämt avstånd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-26

Miljöpartiet tar bestämt avstånd från ett volymmål för migrationspolitiken. De partier som väljer att införa ett sådant måste också förklara varför man vill splittra familjer eller skicka hem svårt sjuka till krigszoner, skriver språkrören Per Bolund och Isabella Lövin (MP).

Rätten att söka asyl gäller alla människor, även dig och mig. Den utgår från den enkla tanken att världen kan förändras snabbt och när människor tvingas fly från krig och förtryck måste andra länder vara beredda att ta emot dem. Det handlar om medmänsklighet.

Om det var du och jag som tvingades ta med familjen över ett minfält mitt i natten skulle vi vilja att rätten att söka skydd också skulle gälla oss.

Just nu är det rekordmånga människor på flykt i världen. 80 miljoner människor, 30 miljoner av dem är barn. Familjer som splittras och tvingas leva isär under många år där den enda kontakten sker via Zoom, om ens det. Människor som utnyttjas av skrupelfria smugglare och andra kriminella nätverk.

Nu när de migrationspolitiska samtalen börjar närma sig slutet har mycket av debatten kommit att handla om huruvida vi ska ha ett mål för hur många som ska kunna söka skydd och få stanna i Sverige. Det kanske låter logiskt, vi har ju mål för allt möjligt i samhället. Volymmål eller riktmärke kallas det.

Ett införande av volymmål är problematiskt av många skäl, men det viktigaste är att det styr allt det som kommer sedan. Om det blir krig och många människor tvingas på flykt så innebär ett volymmål att man genast måste börja tulla på det humanitära.

För att nå volymmålet så skulle man behöva ändra lagarna för att stoppa familjer från att återförenas, utvisa allvarligt sjuka och minska på antalet flyktingar som får komma till Sverige från flyktingläger.

Sverige skulle behöva införa nya kontroller för att hindra personer från att nå gränsen och kunna söka asyl. hbtq-flyktingar, de som flyr från hedersförtryck och andra som är i behov av skydd skulle inte kunna komma till Sverige för att vår politik skulle styras av volymmålet.

Det är det valet som görs nu. Alla medmänskliga segrar som görs i de migrationspolitiska samtalen nu kan justeras bort för att uppnå volymmålet.

Miljöpartiet arbetar för att nå en bred överenskommelse om en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik. En sådan ska bygga på medmänsklighet, ett starkt barnperspektiv i linje med barnkonventionen och möjliggöra en effektiv etablering.

Just nu pågår förhandlingarna och vi kommer fortsätta driva på för att kommittén ska lägga fram ett förslag på det som den fått i uppdrag: att leverera en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik.

En rättssäker och human politik har ett brett stöd hos svenska folket. När Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan frågade väljarna så svarade 59 procent att familjer på flykt ska få återförenas i Sverige. Ännu starkare var stödet för att låta människor stanna av humanitära skäl.

Röda Korset har också nyligen visat att förslagen i den migrationspolitiska kommittén riskerar att göra att Sverige får bland den hårdaste migrationspolitiken i EU.

I Januariavtalet finns en rad olika framgångar för en human flyktingpolitik, exempelvis utökad rätt till familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande och en ny humanitär skyddsgrund.

Detta är också något som nu diskuteras inom ramen för en bred uppgörelse, men alla de framgångarna riskeras av ett volymmål. De kommer i så fall att utgöra användas som kranar som slås av och på för att nå målet.

Miljöpartiet tar bestämt avstånd från ett volymmål för migrationspolitiken. De partier som väljer att införa ett sådant måste också förklara varför man vill splittra familjer eller skicka hem svårt sjuka till krigszoner.

Efter nästa val talar mycket för att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att söka stöd hos Sverigedemokraterna för att bilda regering. Jimmie Åkesson har varit väldigt tydlig med att ett villkor för att släppa fram en konservativ regering kommer vara att göra migrationspolitiken ännu hårdare, oavsett hur hårda regler den migrationspolitiska kommittén nu landar i.

Det krävs inte särskilt mycket politisk erfarenhet för att inse att Moderaterna i det läget kommer att lämna ytterligare en långsiktig politisk uppgörelse.

Den som flyr har inget val, men det har vi. Miljöpartiet väljer medmänsklighet.


Per Bolund, språkrör Miljöpartiet
Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.