Hårdare press på spelbolag slår fel

Moderaterna: Regeringen bäddar för nytt vilda western på spelmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-28

Innan omregleringen valde många svenskar att spela på nätet utanför det dåvarande monopolet och dessvärre riskerar regeringens nya förslag att återigen öka det olagliga spelandet, skriver Lotta Finstorp, John Weinerhall, Annicka Engblom, Ann-Britt Åsebol, Viktor Wärnick (M).

DEBATT. Vi moderater tar stort allvar på att problemen med spelberoende kan komma att öka i tider av isolering då färre möjligheter ges till spel på sport.

Det var dock med stor förvåning som vi moderater tog del av regeringens senaste utspel angående ytterligare reglering av spelmarknaden som förefaller vara oproportionerliga. Förslaget innebär begränsningar av bonusar, insättningsgränser per vecka och tidsbegränsningar för spelandet.

Det har funnits en bred politisk uppslutning kring den svenska spelmarknaden både innan och efter omregleringen, vilket har varit helt nödvändigt för att få ordning på spelmarknaden. Syftet med omregleringen av spelmarknaden var att skapa förutsättningar för en sund spelmarknad med ett licenssystem.

Innan omregleringen valde många svenskar att spela på nätet utanför det dåvarande monopolet och dessvärre riskerar regeringens nya förslag att återigen öka det olagliga spelandet.

Hela poängen med ett licenssystem för spel är att konsumenter ska kunna lita på att spelen har hög säkerhet och att risken för spelberoende minskar. De bolag som verkar på den svenska marknaden lyder redan under hårda regleringar, är godkända av Spelinspektionen och betalar dessutom skatt i Sverige. I utbyte har de möjlighet att marknadsföra sig och erbjuda spel till svenska spelare. Allt detta riskerar nu att bryta ihop.

Redan innan de nya aviserade föreskrifterna har det funnits tecken på att allt fler väljer att spela hos bolag utan svensk licens. Kanaliseringen, det vill säga att spelare väljer att spela hos bolag med svensk licens, verkar kunna vara så låg som 75 procent för onlinespel redan nu.

Det innebär att en fjärdedel av spelandet sker på en helt oreglerad marknad utan skydd för spelaren och att intäkterna hamnar utomlands istället för i statskassan. Att i det läget försvåra ytterligare för spelare att spela på lagliga svenska spelsajter kan få effekten att öka det olagliga spelandet.

Förutom uteblivna skatteintäkter och ökat olagligt spelande riskerar insättningsgränsen att drabba travsporten och hästnäringen stort. Många svenskar spelar i större andelsspel och vissa är storspelare som nu inte kommer att kunna spela som vanligt på travet.

I förlängningen kan detta betyda ett stort tapp i intäkter för hästnäringen som redan befinner sig i limbo för att regeringen inte tog hänsyn till den med den senaste omregleringen.

Vi moderater kan konstatera att regeringen i stället för att förstärka exempelvis organisationer som Spelberoendes Riksförbund och bistå kommuner och regioner med att motverka och behandla spelmissbruk nu vidtar felaktiga åtgärder. Med samma argument som regeringen har anfört för att minska spelberoende, skulle man kunna införa andra näringsfientliga och ofrihetliga begränsningar.

För att minska alkoholkonsumtionen kan motboken införas och en begränsning av att handla kläder för att komma åt shoppingberoende. Sådana åtgärder ses så klart som helt absurda därför att det inskränker näringsfriheten och den personliga friheten.

Därför hade vi moderater önskat att regeringen inte hade gått den populistiska vägen och i stället presenterat förslag som faktiskt hade haft en inverkan på det problem man vill lösa.


Lotta Finstorp, kulturpolitisk talesperson (M)
John Weinerhall, spelpolitisk talesperson (M)
Annicka Engblom, riksdagsledamot i kulturutskottet (M)
Ann-Britt Åsebol, riksdagsledamot i kulturutskottet (M)
Viktor Wärnick, riksdagsledamot i kulturutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här