Lindes feministiska politik inte tillräcklig

Replik från Internationell kvinnoförbundet för fred och frihet om Sveriges utrikespolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-23

För Ann Linde handlar det inte om att vara poppis utan att våga stå upp för kvinnors rättigheter även när egna intressen hotas, skriver Elin Liss.

REPLIK. När utrikesminister Ann Linde skriver på Aftonbladet Debatt att världen behöver mer feministisk politik kan vi inte annat än att hålla med.

Den är banbrytande och har gjort stor skillnad för jämställdheten. Samtidigt fortsätter den svenska dubbelmoralen och vi ser med oro på en militaristisk utveckling.

Under sitt första anförande som utrikesminister på Folk och Försvars rikskonferens talade Linde om Sverige och närområdet som starkt prioriterade områden, fördjupade militära samarbeten och fördjupade band med Nato.

Nedrustning, FN och civilsamhället stod i skymundan, den feministiska utrikespolitiken nämndes i förbifarten och kvinnors rättigheter lyste med sin frånvaro.

En feministisk politik handlar om att synliggöra en ojämn fördelning av makt och vad som upprätthåller den samt kräva förändring. Militär upprustning, vapenhandel och kärnvapen står alla i centrum av en traditionell patriarkal makt och syn på säkerhet.

I en intervju i Expressen (12/1) svarar Linde på frågan om hennes mest opopulära åsikt:
”Jag har inget problem som feminist och socialdemokrat att försvara svensk vapenexport. Det är inte så poppis bland många”.

Frågan handlar inte om att vara poppis utan att våga stå upp för kvinnors rättigheter även när egna intressen hotas. Som att stoppa vapenexporten till stridande parter i Jemen, där barnäktenskap och könsrelaterat våld har ökat drastiskt och 1,1 miljoner gravida kvinnor är undernärda. Det krävs för att förverkliga en feministisk utrikespolitik.


Elin Liss, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen
Nato