I kväll borde vi prata om vårdköer, Löfven

Ebba Busch Thor: Ni förstår inte sjukvårdens problem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-13

Få betalar lika mycket i skatt som svenskarna. Då borde de också kunna förvänta sig att det offentliga klarar av att leverera när det gäller sjukvården, skriver Ebba Busch Thor.

DEBATT. I kväll möts Sveriges partiledare för att debattera de mest brännande frågorna i svensk politik. För mig är det självklart att de katastrofalt långa vårdköerna borde ges utrymme när Sveriges största problem diskuteras.

Det är ett av få områden där regeringen fortsätter att slå rekord efter rekord. I juni 2019 var vårdköerna längre än de tidigare har uppmätts i juni: då stod drygt 100 000 i kö. De nya siffrorna visar att regeringen har slagit ännu ett bottenrekord.

Det är alltid fler som tvingas vänta på vård i samband med de underbemannade sommarmånaderna när personalen pressas till sitt yttersta, det vet vi. Och augusti är alltid värst.

Men aldrig har så många tvingats vänta på vård som i augusti 2019. Den senaste statistiken visar att 137 956 människor har stått olagligt länge i väntan på ett första besök inom specialistvård eller operation, det vill säga mer än 90 dagar.

137 956. Ta in det. Det är lika många som bor i Karlstad och Borås tillsammans.

Det är mycket mer än en slumpmässig siffra för mig. Det är människor av kött och blod som våndas, lider och – i allra värsta fall – avlider i väntan på vård.

Att kapa köerna får inte längre behandlas som en lyxfråga, det handlar bokstavligt talat om liv och död. Det är oacceptabelt att ett välfärdsland som Sverige inte klarar av att leverera en av dess mest grundläggande uppgifter: vård i tid.

Efter fem år, tre sjukvårdsministrar och fördubblade vårdköer verkar regeringen plötsligt ha insett att läget är allvarligt. ”Jag är orolig på riktigt”, sa statsminister Stefan Löfven i veckan. Men några tydliga förslag har de inte.

Socialminister Lena Hallengren pekade i samma intervju på att idén med regionala cancercentra är spännande. Det visste vi redan när vi införde dem, för åtta år sedan.

Vad de framförallt visar är att Socialdemokraterna inte förstår sjukvårdens problem, eller vad de beror på. Men det gör vi: staten måste ta över ansvaret för sjukvården.

De länder som klarar av att ge vård i tid har sinsemellan olika system. Men en sak har de gemensamt: staten har huvudansvaret för vården. Då blir det inget krånglande mellan olika politiska nivåer som skyller på varandra.

Sjukvården är en alldeles för komplicerad apparat för små och ekonomiskt svaga regioner. Och så länge ansvaret ligger på regional nivå kommer det att vara omöjligt att säkerställa en god och jämlik vård över hela landet. Och då kommer de regionala ojämlikheterna att bestå.

Få betalar lika mycket i skatt som svenskarna. Då borde de också kunna förvänta sig att det offentliga klarar av att leverera när det gäller ett av välfärdsstatens viktigaste åtaganden: sjukvården.

Det är när människor är som svagast som välfärden måste vara som starkast. Det är något som Kristdemokraternas hjärta bultar hårt för, ett samhälle där du kan lita på att du kommer att få hjälp när du behöver den.  

Därför ägnar vi oss, till skillnad från regeringen, inte åt provpratande. Vi har en konkret lösning för att sjukvården ska komma fler till del, och i tid.

Vad har de andra partierna att erbjuda väljarna? Det hoppas jag att vi får höra mer om ikväll. Det svenska folket, för att inte tala om patienterna, har väntat länge nog.


Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.