Debatt

Sveriges feministiska trovärdighet på spel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nio artister: Avsluta militäravtalet med Saudiarabien

Att Saudiarabien nu stoppat utrikesminister Margot Wallströms tal är bara ännu ett bevis på att regimen vill tysta all kritisk debatt om de människorättsbrott som pågår i landet. Sverige ska inte låta sig tystas, och vi kan inte acceptera en fortsättning av den svenska vapenexporten till en av världens värsta diktaturer.

När den nya regeringen tillträdde i höstas lyfte man omedelbart fram feministisk utrikespolitik som en prioriterad fråga. Wallström ville knyta ihop den feministiska politiken med säkerhetspolitiken, och statsminister Stefan Löfven frontade FN:s jämställdhetskampanj ”He for she” tillsammans med Emma Watson.

De här initiativen är mycket välkomna. Sverige borde vara ett föregångsland internationellt inom jämställdhet, och leda det globala arbetet för kvinnors rättigheter. Det behövs i en tid när kvinnors rättigheter är hotade i land efter land.

Men Sveriges trovärdighet i jämställdhetsfrågan bygger förstås på att man också gör verklighet av de vackra orden. Hela denna trovärdighet står nu på spel. Regeringen funderar nämligen på om man ska förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Saudiarabien är en av världens grymmaste diktaturer och ett av världens värsta länder för kvinnor att bo i. Man har en lagstiftning med medeltida straff som offentlig piskning, amputering och halshuggning. Varken politiska partier, fackföreningar eller demonstrationer är tillåtna. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Bloggaren Raif Badawi dömdes nyligen till 1000 piskrapp för att ha ”smädat islam”.

Kvinnor står under manligt förmyndarskap och hålls borta från det offentliga rummet. En kvinna kan straffas bara för att hon träffat en man utanför släkten. Kvinnor får inte resa fritt utan manliga släktingar och det var fram till nyligen förbjudet för kvinnor att köra bil. Homosexualitet kan innebära dödsstraff.

De vapen och de övervakningssystem som Sverige exporterar till Saudiarabien kan användas av regimen för att hålla sig kvar vid makten med hjälp av ett hänsynslöst förtryck mot den egna befolkningen, och i synnerhet kvinnorna.

En regering som kallar sig feministisk kan inte ha ett militärsamarbete med en av världens värsta diktaturer. Nu finns en gyllene chans att göra verklighet av de vackra orden om feministisk utrikespolitik. Militäravtalet med Saudiarabien måste sägas upp.

Malena Ernman,

operasångerska

Stefan Sundström,

artist

Nathalie ”Cleo” Missaoui,

artist

Erica Haylett,

artist

Tobias Assiego,

artist

Ramón Monserrat,

artist

Robin Seyfi,

artist

Moa Jonsson Länne,

artist

Björn ”Kapten Röd” Nilsson,

artist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kritiken mot Saudiavtalet

Malena Ernman

Saudiarabien

Stefan Sundström