Jo, det finns anledning att vara rädd för SD

Slutreplik från Mikael Trolin om regeringsbildningen och kollektivisering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-22

SD är det öppet illiberala partiet som en frihetsälskande demokrat måste hålla avståndet till, skriver Mikael Trolin.

SLUTREPLIK. Dana Pourkomeylian och Jonatan Skagerberg menar att jag kollektiviserar alla invandrare. I detta faktaresisenta tidevarv är det dock nödvändigt att reda ut vad som är faktiskt och vad som är påhitt i deras replik. 

Det var inte jag som satte inläggets rubrik, det var en journalistisk bedömning av rubriksättaren. Skrivningen ”alla oss” med invandrarbakgrund återfinns inte heller i den löpande texten. Jag skrev ”många av oss”. Jag beskriver sedan hur min personliga upplevelse av moderatledarens inbjudan till SD 2017 påverkade mig och många i min omkrets. Hur vi kände rädsla för hur ett parti med nazistiskt tankegods ska påverka våra liv. 

Dana, du skrev till mig på Twitter att du inte är rädd för SD. Men det kanske du borde vara. Rasideologin som man tydligt kan skönja i SD, i skrivningen om att det finns en biologiskt betingad "svensk essens", bör skrämma alla tänkande människor med en humanistisk grundsyn. 

Den historiska erfarenheten av vart den politiken leder är väl dokumenterad i förintelsemuseet i Auschwitz.  Eller efter folkmordet i Rwanda för den delen.

Självklart har ni rätt till er egna upplevelse och åsikt. Men det har även alla vi som känner rädsla för SD och det är en inte obetydlig andel av befolkningen, utifrån det gensvar som jag fått på mitt debattinlägg. 

Debattörernas påstående att ”invandrare är varken slagträ eller verktyg i debatten” är i min mening ganska tondövt. Speciellt som invandringen enligt flera undersökningar var en av de viktigaste frågorna för det svenska folket i valet. Just den fråga som högerpopulismen i Europa och USA har som favoritslagträ. 

Att anamma individualismen helt ofiltrerat à la Aiyn Rand, tyder även det på en bristande samhällsanalys på systemnivå. Ingen människa är en ö och vi är alla beroende av varandra och den kontext vi befinner oss i.

Att debattörernas önskan att regeringsbildningen gått en annan väg, med Moderaterna i spetsen, lyser igenom. Men det ändrar inte det faktum att många svenskar med invandrarbakgrund drog en lättnadens suck när SD lämnades utan inflytande. 

Slutligen – SD är det öppet illiberala parti som en frihetsälskande demokrat måste hålla avståndet till.


Mikael Trolin, f.d. nationell integrationssamordnare (FP), kommunpolitiker i Haninge (C)

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här