Löfven – bestäm dig om id-kontrollerna

Anna Kinberg Batra & Hans Wallmark: Oansvarigt att inte ge besked om förlängning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-11-01

Gräns- och id-kontrollerna måste förlängs, men samtidigt förenklas, så Öresundsregionen fungerar som arbetsmarknad, skriver Anna Kinberg Batra och Hans Wallmark.

DEBATT. I dag startar Nordiska rådets 68:e session i Köpenhamn med ett toppmöte där regeringschefer från de fem länderna och tre självstyrande områden deltar. I ljuset av det försämrade omvärldsläget är det nordiska samarbetet viktigare än på länge. För Sverige är två frågor särskilt aktuella just nu.

För det första att gräns- och id-kontrollerna förlängs, men samtidigt förenklas, så Öresundsregionen fungerar som arbetsmarknad. För det andra att verka för att - tillsammans med andra länder i Norden och inom ramen för EU-samarbetet - ifrågasätta byggandet av gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland medan det fortfarande finns tid att påverka.

Norden påverkas av det som händer i andra delar av världen. Krigen i Syrien och den humanitära katastrofen det har medfört har gett upphov till en flyktingström som nått oss i norra Europa. Situationen kulminerade förra hösten, då cirka 160 000 människor kom till Sverige för att söka asyl. Detta ledde till att Sverige införde gräns- och id-kontroller. Det var nödvändigt. Klarar man inte migrationen har man heller inte kapacitet att klara integrationen.

Vi påminns dagligen om att flyktingkrisen inte är över. Utöver läget i Mellanöstern finns det också anledning att ha beredskap för det som sker i norra Afrika. Vårt besked är därför att både gräns- och id-kontrollerna behöver förlängas. 

Det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven hittills varit så passiv i denna centrala fråga och inte ens presenterat en åsikt.

EU-kommissionen meddelade nyligen att ett antal länder ska ha rätt att fortsätta med gränskontrollerna. Trots det har svenska regeringen, till skillnad från regeringarna i andra berörda länder, inte gett några tydliga svar utan endast utlovat besked senare - kanske bara med timmars varsel för berörda. Det är ett ansvarslöst agerande. Om man ska leda ett land måste man ha en åsikt.

Samtidigt måste gräns- och id-kontrollerna samordnas bättre mellan Danmark och Sverige. Här finns ett tydligt nordiskt intresse. Det finns ett danskt förslag om att samordna de nordiska ländernas kontroller och förlägga dem vid gränsen mellan Danmark och Tyskland. Det är intressant och skulle förenkla för såväl pendlare som företag och näringsliv. Sveriges regering bör ge det sitt stöd och påbörja det praktiska arbetet. 

Även säkerhetsfrågorna har blivit allt viktigare i Nordiska rådets arbete. Situationen i vårt närområde har försämrats när  Ryssland blivit allt mer aggressivt och auktoritärt.

Utöver annekteringen av Krim och krigföringen i Ukraina har Iskander-robotar placerats ut i Kaliningrad och två korvetter, med kapacitet att bära kärnvapen, flyttats till Östersjön. Den sammantagna bilden är allvarlig.

Nord Stream 2 är ett projekt som skulle öka beroendet av rysk gas i Europa. Det går emot principerna i EU:s energiunion om att minska beroendet av en leverantör.

Det är fel att i dagens försämrade säkerhetsläge ge Ryssland ytterligare politiska påtryckningsmedel. Europa behöver inte mer rysk gas utan mindre. Den partigrupp Moderaterna tillhör i Nordiska rådet har på svenskt initiativ lagt fram ett förslag till sessionen i Köpenhamn som går ut på att de nordiska regeringarna ska granska gasledningen Nord Stream 2 ur flera aspekter.

Tyvärr har den svenska regeringen inte förmått att agera. I mars i år kunde regeringen ha visat handlingskraft genom att underteckna ett brev från flera EU-medlemsländer till EU-kommissionen som krävde att man agerade mot byggandet av gasledningen.

Löfvens regering tog inte den möjligheten utan tackade nej till att underteckna, utan att bereda ärendet med Försvarsdepartementet eller konsultera oppositionen. Ännu en missad chans.

Det nordiska samarbetet har en viktig roll att fylla genom att vi likasinnade stater i norra Europa kan samla oss kring förslag som vi kan driva i andra internationella samarbeten som EU och FN. Inte minst är en nordisk samsyn viktig i EU inför Storbritanniens utträde.

Norden måste vara en tydlig röst. Men det kräver ledarskap och riktning. Därför lyfter vi frågorna om förlängda och förenklade gräns- och id-kontroller samt kritiken mot byggandet av Nord Stream 2. Nu krävs ett ansvarsfullt agerande av Stefan Löfven.

Sverige kan spela en ledande roll både i norden och i Europa - och det behövs. Inte minst på grund av migrationskrisen och säkerhetsläget. Att inte ta den rollen när den behövs som bäst är att försvaga Sverige. 


Anna Kinberg Batra, partiledare (M)
Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson och Delegationsledare i Nordiska Rådet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.