Viker du ner dig för de främlingsfientliga?

Centerpartiet: Ylva Johanssons nya migrationspolitik ser inte ut att bli nystarten EU behöver

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-09-22 | Publicerad 2020-09-21

Utifrån vad som nu är känt från förslaget verkar det som att Johansson har vikt sig för de medlemsländer som vill slippa undan något som helst ansvar för migrationen, skriver Abir Al-Sahlani, Fredrick Federley och Jonny Cato.

DEBATT. Den 23 september presenterar migrationskommissionär Ylva Johansson sitt förslag till EU:s nya migrationspolitik.

Efter år av snedfördelning av asylsökande och osäkerhet och fara för hundratusentals människors liv är behovet av en fungerande lösning akut.

Utifrån vad som nu är känt från förslaget verkar det dock som att Johansson har vikt sig för de medlemsländer som vill slippa undan något som helst ansvar. Det skulle inte leda till den långsiktiga och hållbara migrationspolitik som unionen behöver.

EU:s asylsystem har stora brister. I flera år har ett fåtal medlemsländer hållit hela unionen på halster då de i stort sett inte velat acceptera att ta emot några flyktingar alls. Det har i sin tur lett till överfyllda migrantläger, tusentals döda på Medelhavet och ett enormt tryck på länder som velat göra mer.

När nu, inte en dag försent, ny politik ska presenteras på området borde därför det viktigaste vara glasklart: vi behöver en tvingande fördelningsmekanism av flyktingar, där alla länder har en kvot med personer att ta emot.

Situationen nu, där länder som Grekland, och till viss del Sverige, har fått ta ett oproportionerligt ansvar, är allt annat än hållbar. Därför är det viktigt att vi kommer framåt och hittar en gemensam lösning.

Ylva Johansson verkar dock tyvärr ha vikt sig inför länder som Ungern och Slovakien som vill kunna betala sig ur för att slippa ta emot flyktingar. Detta förslag kommer inte lösa den stora knäckfrågan i EU:s migrationspolitik eftersom den ojämna ansvarsfördelningen kommer finnas kvar.

Centerpartiet har länge förespråkat ett system där alla länder tar ett gemensamt ansvar och där länder som vägrar inte ska få ta del av EU-stöd.

Det är en linje vi kommer fortsätta driva, det ska inte gå att smita undan ansvar och samtidigt ta emot stora stöd.

Ylva Johanssons uppdrag är att hitta en lösning som går att få igenom i både rådet och parlamentet. Det är ingen lätt uppgift. Men det finns andra vägar framåt.

Utgångspunkten i tidigare rådsförhandlingar har varit enhällighet – det vill säga att alla medlemsstater måste ställa sig bakom förslaget för att det ska gå igenom. Detta har gjort att man inte kommer framåt i migrationsförhandlingarna eftersom länder som Ungern och Polen stoppat förslagen.

Men det går att använda sig av kvalificerad majoritet i stället, som innebär att ett förslag kan gå igenom om omkring 55 procent av medlemmarna stödjer det.

Det är inte rimligt att ett fåtal länder med inställningen att man vill ta ett så litet ansvar som möjligt ska få styra hela EU:s migrationspolitik. Därför måste utgångspunkten vara kvalificerad majoritet istället.

Ett annat av Johanssons förslag är att inrätta center vid EU:s yttre gräns för ”snabbasylprövningar”. Vi är positiva till att man hittar nya lösningar för att få till ett gemensamt och fungerande asylsystem i EU.

Men att länder såsom Grekland får hantera alla ansökningar innebär även fortsättningsvis en ojämn ansvarsfördelning. Det är också viktigt att dessa snabba asylprövningar blir rättssäkra.

I en tid då allt fler ifrågasätter att vi ska hjälpa människor på flykt är det särskilt viktigt att Europa har en fungerande och långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Vi i Centerpartiet kommer målmedvetet arbeta för att Europas politik ska byggas på medmänsklighet och humanism kombinerat med ordning och reda där alla länder tar ett gemensamt ansvar. Vi hoppas att Ylva Johansson också gör det.


Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)
Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.