Vi måste vara med för att rädda vår planet

Debattörerna: Om vi är många kan vi göra skillnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-05-11

Vi som skriver under detta har tagit ställning. Trots att vi är i olika branscher har vi kommit till samma slutsats – vi måste vara med. Och vi är övertygade om att du hittar en eller flera förändringar som passar just dig, skriver Anders Jansson, Jill Johnson och 13 andra debattörer.

DEBATT. Vår planet är i kris och ansvaret för att lösa problemet vilar tungt på politiker och stora företag. Är det då betydelselöst vad enskilda personer gör? Självklart inte!

Att enbart en människa ändrar hur den lever räcker förstås inte. Men om vi är många, kan vi göra stor skillnad.

Vad vi privatpersoner gör har betydelse för att rädda vår natur och biologiska mångfald. Oavsett om vi arbetar i underhållnings- eller miljöbranschen kan vi göra skillnad.

Svenskarnas livsstil har en klimatpåverkan som i genomsnitt leder till åtta ton koldioxid per person och år. Det är högre än det globala genomsnittet.

Parisavtalets mål är att hålla den globala medeltemperaturökningen under två grader och försöka begränsa den till 1,5 grader. Att vi inte går över 1,5 grader är viktigt.

De genomsnittliga globala klimatutsläppen ska vara lägre än ett ton koldioxid per person 2050 om vi ska klara målet. Det är en tuff omställning.

Utöver klimatförändringar hotas växter och djur för att vi omvandlar skogar, gräs- och våtmarker till jordbruksmark. Överexploatering av arterna, alltså att vi jagar och fiskar för hårt, är också ett stort hot.

Lägg till invasiva arter, sjukdomar och föroreningar så kan man förstå varför vi är på väg in i ett sjätte massutdöende.

Ska då vanliga människor ta på sig allt ansvar och ändra beteende för att lösa klimat- och naturkrisen? Vi kan konstatera att våra insatser som privatpersoner inte är tillräckliga. Men de stora aktörerna har hittills gjort alltför lite.

Därför är alla bidrag viktiga, inte minst vår påverkanskraft.

  • För det första måste vi få våra beslutsfattare att agera mer kraftfullt. Politikerna har huvudansvaret för att säkerställa att det går att leva hållbart och att företagen har förutsättningar som premierar hållbara lösningar.
  • För det andra är våra individuella insatser och val en viktig del av lösningen. Genom att ändra vårt sätt att leva och konsumera mera hållbart sätter vi även press på större aktörer och företag att agera och ställa om. Med vår efterfrågan påverkar vi såväl utbud som affärsmodeller.
  • För det tredje finns förstås en ansvarsaspekt för var och en – vill du vara en del av problemet eller en del av lösningen?

WWF:s 50 förändringar, som presenteras i år under WWF Sveriges 50-årsjubileum, är exempel på hur du i vardagen kan bidra till att lösa vår tids stora ödesfrågor för vår planet.

Med satsningen ”Är du med?” riktar vi oss till allmänheten, men också till skolor, kommuner och företag för att få till en hållbar omställning. Förhoppningen är att inspirera familj, vänner, grannar och arbetskamrater och att debatten ska ge ringar på vattnet.

År 2021 är ett supermiljöår, med många globala toppmöten. Det är extra viktigt att vara med och påverka våra politiker i år och att vi som konsumenter och väljare höjer våra röster i klimatfrågan och för skyddet av djur och natur.

Alla kan vara med och ta ett stort eller litet första steg!

Bland våra förändringar finns såväl enkla som svårare uppgifter. Här är några exempel:

  • Förflytta dig hållbart
  • Ät mindre men bättre kött
  • Justera termostaten och möblera energisnålt
  • Don’t shop til you drop

Vi som skriver under detta har tagit ställning. Trots att vi är i olika branscher har vi kommit till samma slutsats – vi måste vara med.

Vi är övertygade om att du hittar en eller flera förändringar som passar just dig. En droppe vatten räddar inte en torkad savann. Men flera droppar bildar till slut ett regn! Är du med?


Peter Westman, tillförordnad generalsekreterare WWF
Anders Jansson, komiker och skådespelare
Andreas Sidkvist, grundare av Tågsemester
Anna Bergendahl, artist
Annelie Pompe, fridykare och äventyrare
Clara Klingenström, artist
Denice Fallsdalen, grundare av Plånbokssmart
Emma Sundh, journalist, initiativtagare till Klimatklubben
Gustav Johansson, matbloggare, folkbildare och kokboksförfattare
Heidi Andersson, världsmästare i armbrytning, planetskötare
Jill Johnson, artist
Katarina Axelsson, forskare hållbar konsumtion, Stockholm Environment Institute
Maria Soxbo, journalist, initiativtagare till Klimatklubben
Paul Svensson, tv-kock och planetskötare (SVT ”Den gröne slaktaren”)
Susanna Elfors, grundare av Tågsemester


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.