Informera föräldrar om skolvalet i stället

Replik från Friskolornas riksförbund om kösystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-04-24

Att låta människor själva få välja är en bättre väg framåt, skriver Ulla Hamilton.

REPLIK. Boel Vallgårda menar att Friskolornas riksförbund vill behålla kötid som urval för friskolor på grund av vinstintresse. Det är ett påstående utan belägg.

Dessutom företräder vi cirka 540 skolhuvudmän där nära hälften är föreningar eller stiftelser, inte aktiebolag. Hon nämner inte heller att Skolverket avfärdar lotten.

Ännu viktigare, allmänheten delar dessutom samma skeptiska inställning. En Ipsos-undersökning från 2017 visar att stödet för att i stället lotta skolplatser är lågt, endast 26 procent. Ännu lägre är stödet för Vallgårdas förslag om att elever ska handplockas och blandas, endast 14 procents stöd.

Och det kan jag förstå, det innebär nämligen att elever ska kategoriseras utifrån föräldrarnas utbildning, inkomst med mera. När är blandningen tillräcklig och hur ska det viktas mot den enskildes vilja? Fokus i skoldebatten borde ligga på vad den enskilda eleven behöver och vart den vill, inte på var den kommer ifrån.

Vallgårdas svepande kommentarer om koncerner bör också bemötas. Det är bara 20 fristående skolhuvudmän som har fler än fem skolor enligt Skolverkets enhetsregister. Av dessa är hälften familjeägda, tre stiftelser och två personalägda.

Och det är särskilt intressant att Vallgårda tar upp Engelska skolan (IES).  IES har startat 17 nya skolor sedan 2010. En metod för att lösa svårigheter att komma in på friskolor hade ju varit att låta populära skolor enklare kunna expandera. Vi ser gärna sådana förslag.

Friskolor möter heller knappast enkla elever som Vallgårda beskriver. Enligt Skolverkets statistik är det en större andel i friskolor som får enskild undervisning, det är större andel i lågstadiet som har åtgärdsprogram eller som är i särskild undervisningsgrupp än i kommunala skolor.

Slutligen, vi tycker det är ett problem att många inte känner till att skolvalet finns. Alla behöver ges förutsättningar att välja och välja i tid. Därför behövs ett aktivt skolvalssystem och bättre informationsinsatser.

Att låta människor själva få välja är en bättre väg framåt.


Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.