Det är dags för Sverige att slopa asylrätten

KDU: Gränsen mellan flyktingar och ekonomiska migranter har suddats ut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-06

Samhällsgemenskapen kommer inte gå att rädda om vi tillåter en ny migrationskris. Asylrätten måste slopas och ersättas av ett kvotflyktingsystem, skriver Martin Hallander, KDU. På bilden syns migranter på den turkiska sidan av gränsen mot Grekland.

DEBATT. Turkiets agerande den senaste veckan visar återigen att grundproblemet för migrationspolitiken är dagens asylrätt. Det enda sättet vi kan göra oss fria från Erdogans nåder är genom en reformerad asylrätt. 

Meningen med asylrätten var aldrig att en människa som söker skydd från krig och förtryck ska ge sig ut på livsfarliga resor över Medelhavet. Inte heller att den som söker skydd ska resa över hela kontinenter för att få välja vilket land man vill söka asyl i. Gränsen mellan flykting ifrån krig och ekonomisk migration suddas därför ut.

Alldeles för länge har svenska och europeiska politiker levt under illusionen av att de värnar asylrätten. Den illusionen har bara kunnat räddas genom avtalet med Turkiet. Att politiker med ena handen försöker hävda att de värnar asylrätten, och med andra handen gör allt de kan för att komma undan den, är oansvarigt.

Dagens asylrätt måste slopas. Ett nytt system måste till för att vi ska kunna få en långsiktigt hållbar och stram migrationspolitik.

Ytterligare exempel på bristerna i svensk migrationspolitik såg vi under migrationskrisen 2015. Sverige saknade tydligt ledarskap under Stefan Löfvens rödgröna regering. Fler än 160 000 människor sökte då asyl i Sverige, vilket innebar en tung belastning på hela samhället. Regeringen var därför tvungen att i panik tillgripa nödvändiga åtgärder för att minska söktrycket.

Denna kris bevisade att det nuvarande systemet inte fungerar. Sedan dess har migrationspolitiken utvecklats till ett spretigt lapptäcke av tillfälliga lagar, och tillfälliga lagar. Svensk migrationspolitik saknar tydlighet, men framför allt långsiktighet.

KDU menar att ett kvotflyktingsystem behöver införas för att öppna upp lagliga vägar till Europa och för att uppnå en kontrollerad migration.

Detta innebär att det huvudsakliga sättet att få asyl till Sverige eller andra EU-länder är via ett kvotsystem. Asyl söks då i flyktingläger eller andra områden och där flyktingar får möjlighet att komma till olika länder genom kvoter, istället för idag där du måste vara på plats i landet för att söka asyl.

Detta system skulle även bidra till att flyktingsmugglarnas inflytande begränsas, och färre människor riskeras att utnyttjas. Dessutom kan mottagningen av flyktingar då anpassas efter Sveriges kapacitet för integration. Det ger politiker och myndigheter på så väl, kommunal, regional och på nationell nivå, en förutsägbarhet i hur många de beräknas sörja för det kommande året.

De senaste åren har även visat att nuvarande asylsystem framför allt gynnar äldre män. Ett kvotflyktingsystem ger det även de som i dag saknar fysiskt eller ekonomiskt kapital att pröva den livsfarliga resan över medelhavet en möjlighet att söka skydd.

Ett kvotflyktingsystem skulle fokusera våra insatser på de som är i störst behov samtidigt som vi kan styra hur många som kommer hit utan att hamna i en ohållbar situation.

Det är dags att sluta låtsas att vi värnar asylrätten eller ens att det är värt att göra det. Det gynnar varken flyktingar eller situationen i Sverige att göra det. Förtroendet för politiken och myndigheter står på spel.

Samhällsgemenskapen kommer inte gå att rädda om vi fortsätter på detta sätt och tillåter en ny migrationskris. Asylrätten måste slopas och ersättas av ett kvotflyktingsystem.


Martin Hallander, förbundsordförande KDU Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.