Journalisterna har stor makt – här i Sverige

Replik från Näringslivets medieinstitut om journalister som tystas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-18

Enskilda har ytterst små möjligheter att vinna mot medier i domstolsprövningar och företag saknar helt juridiskt skydd mot förtal i Sverige. Samtidigt har journalister stor makt att påverka opinionen, skriver Pamina Falck.

REPLIK. Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, Reportrar utan gränser, och 81 andra organisationer, skriver i ett gemensamt debattinlägg att EU måste stoppa missbruk av juridiska metoder för att hindra journalister och nämner fall från Spanien, Malta och Polen.

I Sverige är dock problemet det omvända.

Enskilda har ytterst små möjligheter att vinna mot medier i domstolsprövningar och företag saknar helt juridiskt skydd mot förtal i Sverige. Samtidigt har journalister stor makt att påverka opinionen och kan med sina rapporteringar skada såväl liv som egendom.

Både Norge och Danmark ger företag rätt att stämma medier för förtal, men möjligheten används sparsamt, vilket framgår av två nyligen publicerade rapporter från Näringslivets medieinstitut. Våra grannländer toppar dessutom Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Det går alltså att konstruera system där yttrandefriheten står stark, samtidigt som skadlig och klandervärd journalistik fälls.

Saklig, allsidig och oberoende journalistik är helt centralt för vår demokrati, men journalister har också makt och domstolar måste kunna pröva att den makten inte missbrukas.

Det är givetvis förkastligt när juridiska metoder används för att tysta viktiga granskningar från att komma ut, eller hindrar avslöjanden av korruption. Men att skriva om det som ett europeiskt problem utan at ta in den nationella kontexten, blir missvisande.

Det kan brinna i Katalonien och vara höga vattenflöden i Indalsälven vid samma tidpunkt. Dessa problem kräver olika åtgärder. 


Pamina Falck, Näringslivets medieinstitut


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.