Debatt

Hyckleri när Damberg säger nej till avlyssning

Debattören: Han solar sig i glansen när andra gör jobbet – men svensk polis får nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Damberg och regeringen gör vågen när andra länder ger oss material för att kunna lagföra tungt kriminella. Men man vägrar ge svensk polis bättre möjlighet till avlyssning, Det är hyckleri, skriver Johan Forssell.

Damberg och regeringen gör vågen när andra länder ger oss material för att kunna lagföra tungt kriminella. Men man vägrar ge svensk polis bättre möjlighet till avlyssning, Det är hyckleri, skriver Johan Forssell.

Foto: FREDRIK WENNERLUND, TT (MONTAGE)

DEBATT

DEBATT. Mikael Damberg applåderar glatt när andra länder gör grovjobbet mot den organiserade brottsligheten i Sverige. Samtidigt vägrar inrikesministern att ge svensk polis de verktyg man själva efterfrågat. Det måste bli ett slut på hyckleriet i de rödgrönas rättspolitik.

Ingen har undgått att ”Operation Trojan Shield” inneburit ett avbräck för den grova organiserade brottsligheten. Svensk polis har spelat en viktig roll i operationen. Det är ett kvitto på den professionalism och kompetens som präglar deras arbete.

Samtidigt är grunden för framgångarna ett arbete som utförts av amerikanska FBI genom att en krypteringsapp för kriminella, Anom, kunnat avlyssnas i brottspreventivt syfte. Det är inte tillåtet i Sverige och sådan lagstiftning saknas här i dessa situationer.

Vi känner igen mönstret från fjolårets diskussion om Encrochat. Då rörde det sig om en kommunikationstjänst skapad för att tungt kriminella personer skulle kunna kommunicera ostört med varandra.

Något som fick ett abrupt slut när fransk polis lyckades knäcka appen och delade med sig av informationen till flera andra länder, däribland Sverige.

Ytterst är det alltså lagstiftning i andra länder som har möjliggjort att tungt kriminella personer i Sverige har kunnat gripas. Utan hjälp från Frankrike och USA hade ingenting av detta varit möjligt.

Svensk polis utför ett mycket fint arbete, men det är helt uppenbart att man saknar rätt lagstiftning för att kunna möta den mycket grova kriminalitet som tyvärr präglar dagens Sverige.

Sverige är det land i Europa som har störst problem med tung gängkriminalitet. Samtidigt är vi också det land som har den svagaste lagstiftningen. Det säger sig självt att det är en omöjlig ekvation om vi menar allvar med att sätta hårt mot hårt mot de kriminella gängen.

Polisen har flera gånger bett om kraftigt förbättrade möjligheter att avlyssna och övervaka aktiva gängmedlemmar. Men till skillnad från i dag när det krävs misstanke om ett specifikt brott vid en specifik tidpunkt, har vi nått en gräns där det är rimligt att avlyssningen kan ske preventivt.

Det innebär att polisen ska kunna använda hemliga tvångsmedel mot aktiva gängmedlemmar redan innan ett brott har begåtts. Det är viktigt att påpeka att det inte handlar om någon massavlyssning av svenska folket utan endast om aktiva gängmedlemmar.

Precis som i dag ska det vara en domstol som utfärdar tillstånd om avlyssning eller dataavläsning. Motsvarande rättssäkerhetsaspekter saknas för övrigt i det material som överlämnats till oss från andra länder.

Vi moderater har lagt precis det här förslaget på riksdagens bord. Men när frågan avgjordes i Justitieutskottet valde Socialdemokraterna att rösta nej. Faktum är att de till och med försökte stoppa frågan från att ens behandlas av utskottet.

Det är en helt ansvarslös hållning och säger väldigt mycket om en svag rödgrön regering som verkar mer intresserade av att sopa problemen under mattan än att ta tag i dem.

Inga bär ett större ansvar för trygghetskrisen än trion Stefan Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg.

Varför säger de nej till att ens utreda frågan? Vi har förvisso hört till leda att ”inga dörrar är stängda”. Samtidigt är det just att stänga dörrar som regeringen gör genom att rösta nej i riksdagen till de konkreta initiativ som vi moderater har presenterat.

Den enda dörren som regeringen verkar hålla öppen är bakdörren. Och det är inte så man tar ansvar när Sverige befinner sig i den värsta trygghetskrisen i modern tid.

Hyckleriet blir fulländat när inrikesminister Mikael Damberg mer än gärna solar sig i glansen av internationellt polissamarbete, men samtidigt röstar nej i riksdagen till att svensk polis ska få de verktyg man begärt.

Regeringen applåderar och gör vågen när andra länder ger oss material för att kunna lagföra tungt kriminella personer, men vill inte ens utreda ny lagstiftning i Sverige.

Det går inte att dra någon annan slutsats än att S och MP i realiteten vill outsourca ansvaret för brottsbekämpningen till våra grannländer. De ska göra det jobb som den rödgröna regeringen inte orkar genomföra.

I praktiken verkar inrikesminister Mikael Damberg redan gett upp. Kanske är det återigen Miljöpartiet som sätter sig på tvären. Kanske det egna partiet. Eller så är det bara ännu ett exempel på att regeringens statsråd inte inser situationens allvar förrän sist av alla i samhället.

”Vi såg det inte komma” som Stefan Löfven förklarade sin regerings uppenbara tillkortakommanden på rättsområdet med.

Samtidigt går problemen att få bukt med. Det är ingen naturlag att det ska se ut som det gör. Sverige kan bli tryggt igen. Men det kräver en rättspolitik med en helt annan kraft och tydlighet än i dag.

Varför, Mikael Damberg, vill du och regeringen outsourca ansvaret för arbetet mot gängkriminaliteten i Sverige till våra grannländer i Europa?


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

DEBATT Polisen backar inte en millimeter för hoten

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet

Rättspolitik

Brott

Johan Forssell

Moderaterna

Mikael Damberg

Hemlig dataavläsning