Autonoma vapen kan minska lidandet i krig

Replik från docent på Försvarshögskolan om mördarrobotar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-09-22 | Publicerad 2020-09-21

Om autonoma vapen programmeras korrekt kan de teoretiskt agera i större enighet med internationell rätt och minska risken för civilt lidande, skriver Arash Heydarian Pashakhanlou. På bilden en mördarrobot så som den såg ut i ”Terminator”-filmen.

REPLIK. Autonoma vapen som kan välja ut och attackera mål utan mänsklig inblandning behöver inte nödvändigtvis vara sämre än vapen som kräver mänsklig inblandning.

Om de programmeras korrekt kan de teoretiskt agera i större enighet med internationell rätt och minska risken för civilt lidande.

Detta genom att analysera läget med betydligt större precision än vad som är mänskligt möjligt och agera därefter, utan att drivas av mänskligt hämndbegär och andra psykologiska och kognitiva faktorer, som kan försämra det mänskliga omdömet.

Med tanke på att den teknologiska utvecklingen sker betydligt snabbare än människans evolution torde maskiners kapacitet att fatta korrekta beslut också öka i betydligt snabbare takt än vad som är mänskligt möjligt.

Även om Sverige skulle ansluta sig till de 30 länder som vill förbjuda autonoma vapen skulle det ändå inte stoppa utvecklingen då länder som Ryssland, Sydkorea, Israel och USA inte ställer sig bakom förslaget.

Faktum är att USA:s försvarsdepartement uttryckligen sagt att de eftersträvar mer autonoma system.

I en sådan värld blir Sverige som är ett högteknologiskt land med en liten population alltmer beroende av autonoma system för att värna om sin säkerhet i oroliga tider.


Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.