Nu måste regeringen lösa kaoset på Arlanda

M: Morgan Johansson kände till problemen i förväg – men agerade inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Redan i januari i år varnades regeringen av branschorganisationen Säkerhetsföretagen kring risken att orimliga köer vid Arlanda var nära förestående. Men i stället för att agera har man i vanlig ordning lagt över ansvaret på andra, skriver Ulf Kristersson och Anna König Jerlmyr.
Redan i januari i år varnades regeringen av branschorganisationen Säkerhetsföretagen kring risken att orimliga köer vid Arlanda var nära förestående. Men i stället för att agera har man i vanlig ordning lagt över ansvaret på andra, skriver Ulf Kristersson och Anna König Jerlmyr.

DEBATT. Det tycks vara ett nytt svenskt normalläge att vi gång på gång ställs inför nya kriser. Elpriser som skenar. Brist på passtider så man tvingas köa utanför polisen i flera dygn för ett provisoriskt pass, och nu i helgen har köerna på Arlanda nått helt orimliga nivåer.

Arlanda express stannar inte vid terminal 5 och infarten till Arlanda har tvingats stänga av på grund av de massiva köer som flygplatsen upplevt de senaste dagarna.

Bakom detta står en regering som inte tar situationen på allvar, trots att man länge känt till risken.

Resandet till och från Arlanda utgör såväl viktiga affärsresor och kära återseenden som efterlängtad semester. Men Arlanda är också avgörande för Stockholms och Sveriges attraktionskraft.

Hit tar sig miljontals svenskar varje år för att ta sig ut i världen, men hit flyger också medarbetare till Sverige. Inte minst går en stor del av svensk export med högt förädlingsvärde med flygtransporter för cirka en miljard kronor varje dag – året runt.

För att svenskt näringsliv, svenskarnas vardag och hela Sverige ska fungera krävs att vi har en säkrad flygkapacitet. Men det krävs också att Arlanda över huvud taget fungerar. De senaste dagarna har det inte fungerat alls.

Men den nuvarande situationen behöver inte alls vara ett nytt normalläge – det har våra grannländer visat.

På Kastrup i Köpenhamn och Gardemoen i Oslo fungerar flygtrafiken och köerna mer som vanligt. Från att du tar dig till flygplatsen tar det oftast ungefär en kvart tills du är incheckad och har passerat säkerhetskontrollen.

På Arlanda är köerna i dag så långa att man inte ens kan vara säker på att man kan ta sig till flygplatsen alls. Det är inte värdigt ett konkurrenskraftigt land som Sverige.

Det är uppenbart att det är regeringens samlade oförmåga att hantera situationen som är problemet.

Redan i januari i år varnades Morgan Johansson och regeringen av branschorganisationen Säkerhetsföretagen kring risken att orimliga köer vid Arlanda var nära förestående.

Men uppenbarligen tog man den inte på allvar. I stället har man i vanlig ordning lagt över ansvaret på andra.

Regeringen måste omedelbart presentera en åtgärdsplan kring hur man ska få ner köerna på Arlanda till en normal nivå.

Snart går tusentals svenskar på semester, och många kommer vilja resa utomlands efter två år med pandemi. Då kan inte resenärer missa sina flyg på grund av Arlandas extrema köer.

Vi moderater vill flytta passhanteringen till Skatteverket, så att polisen kan frigöra resurser till mer prioriterade områden.

Vi behöver en regering som tar detta på allvar, som tar ansvar när saker inte funkar – och som skapar ordning och reda. Oavsett om det gäller tiden att få ett pass, eller hur länge man ska behöva köa på flygplatsen när man väl fått passet.

Den här regeringen har gång på gång visat att man inte klarar av att sköta statens mest grundläggande uppgifter. Snart kan vi byta ut den.


Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna
Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE