Mittenpolitik krävs om vi ska samarbeta

Replik från Nyamko Sabuni (L) om socialdemokratin och nyliberalismen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inte företagsamhetens fel att polisen inte kommer när den behövs, att köerna till vården är för långa och försvaret – som Peter Hultqvist själv styr över – under lång tid varit underfinansierat, skriver Nyamko Sabuni (L).
Foto: LOTTE FERNVALL
Det är inte företagsamhetens fel att polisen inte kommer när den behövs, att köerna till vården är för långa och försvaret – som Peter Hultqvist själv styr över – under lång tid varit underfinansierat, skriver Nyamko Sabuni (L).

DEBATT

REPLIK. Varför vill Peter Hultqvist vara minister i en regering som genom Liberalernas och Centerpartiets förhandlingsframgångar ska värna valfriheten i välfärden, sänka skatten på jobb och företagande och genomföra långgående liberalisering av hyresmarknaden och arbetsrätten?

För den artikel han publicerade på Aftonbladet Debatt är den mest antiliberala text från en ledande socialdemokrat jag har läst på många år.

Jag är orolig. Den är ett eko av en socialdemokrati som ledde ett Sverige där statliga och kommunala monopol bredde ut sig och den fria företagsamheten var satt på undantag.

Där köer och regleringar ännu inte hade hunnit ersättas av den tillväxtorienterade politik som borgerliga och även socialdemokratiska regeringar genomfört under 30 års tid.

Det är ett försök att skylla statens tillkortakommanden på någon annan. Det är inte företagsamhetens fel att polisen inte kommer när den behövs, att köerna till vården är för långa och försvaret – som Peter Hultqvist själv styr över – under lång tid varit underfinansierat. Det är inte heller alliansregeringens skattesänkningar fel. Skatteintäkterna var 2014 högre än de var 2006.

Hultqvist erkänner inte den innovationskraft som följt av ett Sverige med färre, i stället för fler, regleringar. Det är i spåren av liberaliseringarna av exempelvis el- och telemarknaderna som nya svenska exportföretag kunnat växa fram.

Inte heller vill han se värdet av att familjer getts ökad egenmakt över viktiga delar av sitt liv, som val av skola och av vård. Liberalerna är en garant för att denna inriktning ska ligga fast.

Jag hoppas Peter Hultqvist förstår att det sämsta vi kan göra för att trygga finansieringen av välfärden och tryggheten är att slå undan benen för svenska företag med nya regleringar, monopol och breda skattehöjningar. Det är när den svenska ekonomin växer och fler kommer i arbete som det finns mer för alla att dela på.

Inom samarbetet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna behöver det finnas ett mått av samsyn i bland annat hållningen till landets näringsliv för att samarbetet ska vara meningsfullt och kunna bli framgångsrikt.

Jag vill göra detta samarbete framgångsrikt – men det kommer att kräva att Socialdemokraterna fortsätter bedriva en politik i mitten. Vill Peter Hultqvist vara med och lösa problemen som Sverige står inför eller ägna sig åt attacker på företagsamhet och näringsliv?


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE