Vi måste förbättra Arbetsförmedlingen

Slutreplik från Martin Ådahl om reformen av AF

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-14

Bara en procent av svenska folket har förtroende för Arbetsförmedlingen. Det är en väldigt tydlig signal till oss politiker, skriver Martin Ådahl.

SLUTREPLIK. Fredrik Andersson, ordförande för fackföreningen ST inom Arbetsförmedlingen, ifrågasätter reformen av Arbetsförmedlingen.

Låt mig börja med att konstatera en sak: Arbetsförmedlingen fungerar inte. Enligt SCB var det bara 1,5 procent av de som påbörjade en anställning som hittade jobbet med hjälp av Arbetsförmedlingens personal. Arbetsförmedlingen har dessutom övergett många delar av landet, där arbetslösa inte får hjälp.

Att i det läget stå vid sidan av och titta på vore ansvarslöst mot de arbetslösa. Det är därför Centerpartiet, tillsammans med regeringen och Liberalerna, nu ska genomföra en omfattande förändring av Arbetsförmedlingen, klokt och genomtänkt, med en noggrann tidsplan.

Fredrik Andersson väljer tyvärr att i stället kalla det ideologiskt. Han raljerar över att vi berättar om Peter från Skaraborg, som beskriver i lokalpressen hur Arbetsförmedlingen inte kunde hjälpa honom. Kritiken mot Arbetsförmedlingen ”kommer från personer som inte alls har någon koppling till arbetsförmedlingen”, skriver Fredrik Andersson.

Då har man en alltför inåtvänd syn på Arbetsförmedlingen. Bara en (1) procent av svenska folket har förtroende för Arbetsförmedlingen, enligt Kantar/Sifo. Det är en väldigt tydlig signal till oss politiker.

Peter från Skaraborg är inte ensam. Lokalmedia runtom i landet är fullt av berättelser från människor som tvingats inse att Arbetsförmedlingen inte kan hjälpa dem.

För att vända läget har vi tittat på de bästa exemplen på arbetsförmedling i Sverige och världen. Där har man tagit in fristående arbetsförmedlare, privata eller ideella. De får betalt först när de lyckats ordna ett varaktigt jobb åt den sökande. Inget jobb, ingen resultatersättning till arbetsförmedlaren. Särskilt stor ersättning om man lyckats finna jobb åt någon som har det tufft på arbetsmarknaden.

I Sverige lyckas till exempel parternas trygghetsorganisation på detta sätt ge 9 av 10 jobb vid uppsägningar.

Det finns många kompetenta arbetsförmedlare i Sverige, som mot alla odds uträttar stordåd varje dag. Men i en ineffektiv koloss som Arbetsförmedlingen kommer de inte till sin rätt. De får inte chansen att skala upp det som de ser fungerar och skippa det som inte ger något, på det sättet som är möjligt hos fristående förmedlare.

De som jobbar på Arbetsförmedlingen har haft ett oerhört tufft år, med 4 500 anställda varslade på myndigheten. Det är dock ett resultat av en budget från M och KD, och har inget med reformen att göra, som inleds först 2021. Centerpartiet har i budgeten för 2020 drivit igenom kraftfulla tillskott för att mildra effekterna av M/KD-budgeten.

Centerpartiet har dessutom, alltsedan 2014, kritiserat Arbetsförmedlingens planer på att lägga ner en tredjedel av sina kontor i mindre kommuner, eftersom det sparar väldigt lite pengar. Vi har tagit strid för att myndigheten ska finnas i hela landet. När reformen genomförs kommer vi också ställa krav på att det finns aktörer i mindre orter runtom i Sverige.
Nu tar vi en gång för alla tag i att förbättra för de arbetslösa genom att förändra Arbetsförmedlingen i grunden. Vi gör det steg för steg, på ett ansvarsfullt sätt. Vi gör det i dialog med kommunerna, småföretagen och fackförbunden. Inte minst måste vi lyssna på svenska folket och alla arbetslösa som likt Peter i Skaraborg drabbats av Arbetsförmedlingens ineffektivitet. Deras krav är tydligt: Vi politiker måste agera.


Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.