Polacker har börjat söka asyl i Sverige

Debattörerna: De hotas i sitt hemland – och fastnar i limbo

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-04-13

Utvecklingen i Polen har fått människor att söka asyl utomlands. Vi vet flera hbtq-polacker som har flytt från Polen till Sverige men som inte får asyl här. Vi måste säkerställer att personer som förföljs beviljas asylrätt även inom EU, skriver Emelie Stark och Anders Österberg.

DEBATT. Polen styrs av politiker som drar tillbaka mänskliga rättigheter. Hot och förföljelse ökar ständigt mot flera grupper, bland annat hbtq-personer, kvinnor, barn och religiösa minoriteter. På senare tid har det även förekommit trakasserier mot personer som sympatiserar med andra ideologier än den nationalkonservativa.

Den här utvecklingen i Polen har fått människor att söka asyl utomlands. I höstas beviljade Norge en person från Polen asyl på grund av att han förföljts på grund av sin politiska aktivism. Förföljelser av hbtq-personer i landet är fruktansvärda.

Vi vet flera hbtq-polacker som har flytt från Polen till Sverige men som inte får asyl här. Det beror på en överenskommelse inom EU som kallas för Aznarprotokollet. Det går ut på att en medborgare i ett EU-land inte ska kunna söka asyl i ett annat EU-land.

Aznarprotokollet innebär ett undantag till  flyktingkonventionen som garanterar rätten att få söka asyl.

Eftersom Polen ingår i EU fastnar polska hbtq-personer i ett limbo, där de riskerar att utsättas för förföljelse om de stannar, men inte kan söka fristad inom ett annat land inom EU.

Aznarprotokollet bygger på antagandet att alla länder inom EU är demokratier och säkra rättsstater där förföljelser inte förekommer. Det ligger också till grund för varför Aznarprotokollet uppkommit från första början. Nu när stater som Polen frångår dessa principer måste regelverket ses över.

De polacker som har flytt från Polen till Sverige lever under hård press att snabbt få arbetstillstånd inom tre månader.

Utveckling som sker i Polen är mycket oroväckande. Sedan det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS) tog över styret i Polen har förföljelse av hbtq-personer ökat och de senaste åren accelererat.

En tredjedel av Polens kommuner har utlysts vara “hbt-fria” zoner. Där vittnar hbtq-personer som diskriminering och attacker på öppen gata.

Presidenten Andrzej Duda har sagt att han anser att hbtq-ideologi är lika illa som kommunism. En prideparad i Bialystok attackerades med stenar och flaskor från högerextrema grupperingar. ILGA Europe rankade förra året Polen som det värsta EU-landet för hbtq-personer.

Sanktioner har redan börjar tillämpas av EU mot Polen för att de brutit mot demokratiska värderingar och angripit domstolarna. EU kräver med rätta en jämlik behandling av medborgare.

EU har fördömt de hbt-fria zonerna och den diskriminering hbtq-personer utsätts för. Ändå hindras polska medborgare fortfarande fly sitt hemland till andra länder inom EU.

Vi måste både kunna kämpa på EU-nivå för att säkerställa att alla länder inom EU följer gemensamma överenskommelser, samtidigt som vi säkerställer att personer som förföljs beviljas asylrätt.


Emelie Stark, ordförande HBT-Socialdemokrater i Stockholm
Anders Österberg, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.