Potentialen för svensk havsvindkraft är enorm

Ministrarna: Nu måste politiken ta kontrollen över utbyggnaden av el

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-18

Det behövs mer billig el, och det snabbt. Vindkraft är det snabbaste och billigaste sättet att öka produktionen. Potentialen är enorm, skriver Annika Strandhäll, Khashayar Farmanbar och Karl-Petter Thorwaldsson.

DEBATT. Den senaste tiden har el varit något som alltför många i Sverige behövt bekymra sig över. Bostadsägare har oroat sig över nästa elräkning, och svensk industri ser behov av mer el de kommande åren för att kunna fortsätta vara världsledande i klimatomställningen och skapa jobb i hela landet.

Det behövs mer billig el, och det snabbt.

Därför ska vi stärka Sverige genom att bygga ut vår inhemska elproduktion och bryta beroendet av fossil energi från länder som Ryssland. Det är bra för klimatet och för säkerheten, men också för jobben och för vanligt folks plånböcker.

Vindkraft är det snabbaste, billigaste sättet att öka produktionen.

Sveriges långa kust ger oss mycket goda möjligheter att bygga vindkraft långt ute till havs. Det handlar om kraftparker en bra bit ut från kusten, där det blåser mycket och med ett jämnare vindflöde. Potentialen är enorm.

Det finns exempel på hur tre varvs rotation av rotorbladen på ett vindkraftverk räcker för att skapa energi för att köra en elbil i femtio mil. På sikt kan havsbaserad vindkraft stå för en betydande del av hela Sveriges elbehov. Den möjligheten ska vi använda oss av.

Industrins gröna omställning sker här och nu och elektrifieringen är avgörande. Det är inte konstigt att svensk industri efterfrågar mer vindkraft för att snabbt möta elbehoven.

Investerarna står på kö för att investera i havsbaserad vindkraft. Enligt FN:s klimatpanel IPCC är investeringar i vindkraft och andra förnybara källor det som krävs för att snabba på klimatomställningen.

Det svenska högerkonservativa blocket är en udda fågel i en värld där det pågår en global klimatkapplöpning. Flera andra länder med lång kust, som USA, Storbritannien och Danmark, storsatsar på den havsbaserade vindkraften, både av säkerhetsskäl och för att vara med i matchen om framtidens gröna jobb.

Regeringen har ett brett program av åtgärder för mer billig el och har nyligen lagt fram:

  • Sveriges första havsplaner som ska underlätta och skynda på utbyggnaden av vindkraft långt ute till havs.
  • Ett förslag till riksdagen för en snabbare och mer ordnad tillståndsprocess för vindkraft. Alla nya verksamheter ska genomgå en rättvis och gedigen prövning med vårt höga svenska miljöskydd. Det kommunala vetot ska vara kvar, så att lokalsamhällen och kommuner fortsatt kan säga nej till vindkraft, men beskedet ska ges i ett tidigare skede så att det blir mer ordning och reda i processen.
  • En snabbutredning om hur vindkraften kan ge något tillbaka i form av återbäring som förbättrar vardagen och omgivningarna för de som bor i en kommun som säger ja till vindkraft.

M och SD har sagt att de ska rösta nej till förslaget om en snabbare och mer ordnad process för utbyggnad av vindkraft, samtidigt som de inte tar ansvar för alternativa lösningar.

I stället hänvisar partierna till en eventuell kommande kärnkraftsutbyggnad. Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer också sannolikt att vara det under lång tid framöver. Det är i dag fullt möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige.

Men det är en process som tar lång tid. Nyligen tog det 16 år i vårt grannland Finland. Samtidigt har industrin och samhället behov av el i dag. Vi ska inte tumma på säkerhetskraven och vi behöver el så snabbt vi kan. El från ny kärnkraft blir också betydligt dyrare än från vindkraft.

Att snabba på industrins omställning kommer att stärka Sverige och skapa fler jobb med schyssta villkor.

Politiken behöver ta kontrollen över utbyggnaden av el och elektrifieringen i hela samhället. Marknaden kommer inte ensamt lösa problemen.

Men när politiken tar ledningen ska den göra det utifrån en pragmatisk och kunskapsbaserad syn. Vi socialdemokrater ser problemen och gör det som krävs för att snabbt och ordnat bygga ut elproduktionen.

Låt oss inte ideologisera energidebatten utan titta pragmatiskt på vad som löser Sveriges problem, här och nu. Varken Sveriges elkonsumenter eller klimatet har råd med något annat.  


Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister (S)
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister (S)
Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister (S)

CHATT: Är vindkraft räddningen?

Så tyckte läsarna. Läs chatten i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • Kristofer Forssblad-Olsson
    18 maj 2022

    Redaktör Aftonbladet Debatt

    Nu avslutar vi chatten för den här gången. Tack alla ni som var med och tyckte till!

  • 18 maj 2022

    Vindkraft i sig självt löser inte problemet, vi måste ha lagring av energin också.

    T.ex pumping hydro power stations (som har en verkningsgrad mellan 70-80%) runt Vättern/Vänern, finns gott om sjöar på höjderna runt om som kan användas till övre reservoar och Vänern/Vättern som nedre.

    Även ett par giga batterier för att klara de dagliga topparna och hålla nätet stabilt vore ju bra.

    Då fungerar även solceller bra i kombination.

    Jan
  • 18 maj 2022

    Vindkraft är ingen räddning, vindkraft är miljöförstöring,

    Henrik
  • 18 maj 2022

    Men alla ni som säger nej till vindkraft: Hur ska vi lösa elbristen, tänker ni? Ny kärnkraft tar ju trots allt lång tid att få igång.

    Realist
  • 18 maj 2022

    Om man har grävt ner sig i ett hål måste man sluta gräva. Mer vindkraft utan uppbackning från fossila bränslen kommer försvåra situationen ytterligare.

    Sluta med er klimatlekstuga och bygg kärnkraft nu. Hade det varit så att vi verkligen kunde påverka klimat på något sätt genom radikal nedmontering av vårt samhälle så kunde man fundera på utbyggnad av VK, även om det är ytterst tveksamt. Priset är för högt. Nu när det saknar betydelse så blir det bara dyra symboler. Vi har, otroligt nog, en vänster som entydigt gör det sämre för de de säger sig måna om. Vi står inför en akut energikris.

    Björn V


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.