Annons

Klåda i underlivet? Det kan bero på det här

Det vanligaste symtomet på svampinfektion i underlivet är en besvärande klåda.

Klåda i underlivet kan vara väldigt irriterande.

I sällsynta fall beror klådan på en könssjukdom men i de allra flesta fall rör det sig om en svampinfektion.

Det cirkulerar en hel del myter kring just svamp i underlivet.

Stämmer det exempelvis att socker kan orsaka svampinfektion?

Här får du svaret.

Gynekologen Rebecka Kaplan Sturk.

Det kliar och kliar i underlivet och klådan vill inte riktigt ge med sig. Känner du igen dig? Då kan du ha drabbats av en svampinfektion.

Svampinfektioner är vanliga. Man räknar med att så många som tre av fyra kvinnor i fertil ålder någon gång drabbas. Det vanligaste symtomet är just denna besvärande klåda förklarar gynekologen Rebecka Kaplan Sturk.

– Man kan också få röda och svullna slemhinnor och en tjock vit och grynig flytning som till konsistensen påminner om keso. Flytningen brukar vara luktfri, möjligen att den har en lite syrlig doft, säger hon.

Beror inte på dålig hygien

Precis som med andra åkommor uppstår hel del myter. En vanlig missuppfattning är att svampinfektionen beror på dålig hygien. Det stämmer inte.

– I många fall beror den tvärtom på överdriven hygien, att man tvättat underlivet med starka produkter som gör att slemhinnorna torkar och får sprickor. Svampen trivs i en torr miljö och fäster sig gärna just i dessa sprickor, säger Rebecka Kaplan Sturk.

En av de vanligaste myterna kring underlivssvamp* handlar om socker.

– En del kvinnor upplever att sockerintag kan orsaka eller förvärra svampen. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara så. Om man ser en tydlig koppling mellan svampinfektion och sockerintag så kan man ju helt enkelt utesluta socker ur sin kost. Det skadar ju inte.

En del kvinnor upplever att det finns ett samband mellan sockerintag och svampinfektion. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att det skulle vara så.

Ovanligt efter klimakteriet

Klåda i underlivet kan i sällsynta fall bero på ovanliga könssjukdomar som skabb och flatlöss. Men när klåda i kombination med tjocka vita flytningar uppstår kan man vara ganska säker på att det är en svampinfektion det rör sig om.

Svampinfektioner efter klimakteriet är ovanliga.

– Om du är över 55 och har klåda i underlivet bör du söka vård hos gynekolog. Då beror oftast klådan på någonting annat, säger Rebecka Kaplan Sturk.

Svampinfektioner är ovanliga när man passerat klimakteriet.

Behandla med Pevaryl

Svampinfektionen kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Pevaryl (ekonazolnitrat) är Sveriges mest köpta produkt mot underlivssvamp* och har använts av miljontals kvinnor. Den har funnits på den svenska marknaden sedan 1977 och finns att köpa receptfritt på apotek.

Pevaryl, receptfritt läkemedel som innehåller Econazol nitrat för behandling av svampinfektion i underlivet. Pevaryl vagitorier 150 mg, Pevaryl Depot vagitorier 150g, Pevaryl kräm 1%. Pevaryl ska endast användas under första trimestern av graviditeten efter läkares inrådan. Kontakta läkare om ingen förbättring sker eller om symtomen förvärras inom 3 dagar efter påbörjad behandling. Kontakta läkare om symtomen inte fullständigt försvunnit inom 7 dagar efter påbörjad behandling. Läs bipacksedeln noga innan användning. Tillverkare: Karo Healthcare AB, info@karopharma.se. För fullständig information se fass.se. SE_Pev_106_Mar2024 *IQVIA, Consumer Health National Sales Audit, Sweden, gynaecological antifungals, Value sales, MAT 08 2024

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln