Äntligen på väg

presenteras av

Experternas tips: Hyra elbil i sommar

Publicerad:
Uppdaterad:

MOTOR

Coronapandemin öppnar upp för nya resetrender.

Bilsemester i elbil är en ny möjlighet

– Jag tror på en comeback för bilsemestern i sommar. Fast då med just elbil, säger Aftonbladets reseexpert Lottie Knutson.

Att semestra med elbil i Sverige kan bli hett i sommar.
Foto: J.FORSBERG PRODUKTION
Att semestra med elbil i Sverige kan bli hett i sommar.

Att åka på chartersemester i sommar lär inte ske. Tåg- och bussresor innebär större risk för smitta och även om den vanliga bilresan är säker ur smittsynpunkt så skulle det inte vara alldeles utmärkt för miljön om alla svenskar plötsligt drog iväg på bilsemester i bensin- och dieselbilar.

Ett alternativ som kvarstår då är elbil.

Lottie Knutson.

Att långtifrån alla svenskar kör elbil till vardags behöver inte vara något problem, de allra flesta biluthyrningsföretag skaffar sig en allt större flotta av laddhybrid- och rena elbilar. 

– De flesta börjar ha elbilar till uthyrning nu, det finns till och med vissa som specialiserar sig på det, säger Erik Naessén.

Att dra iväg på bilsemester i en hyrd elbil kräver dock en del planering, framför allt för den oerfarne elbilsföraren. 

– I princip ingen av laddstolparna tar kreditkort, du måste i förväg beställa hem en fysisk plupp för respektive bolags stolpe, eller i alla fall skapa ett konto online. Men det är himla roligt att köra elbil, och planerar man så går det bra, säger Naessén. 

Erik Naessén.

De gamla rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven, med två timmars restid, passar faktiskt perfekt för en kort semestertur i elbil.

– Man kan testa på det, bor man i Stockholm så kan man köra 15 mil fram och tillbaka till Uppsala. Besöka den staden samtidigt som man laddar bilen där. Och sen köra hem igen. Det passar bra tids- och avståndsmässigt med det som Löfven sa. 

Nu när rekommendationerna ändrats vet Naessén vilken destination han vill åka till.

Foto: IBL BILDBYRÅ
Gotland är ett elbils-paradis enligt Erik Naessén.

Gotland är ett väldigt lämpligt resmål för en elbilsnybörjare. Ön är bara 17 mil lång och platt och har efter ett projekt där väldigt många laddstolpar vid kända besöksmål. Så man laddar bilen där i några timmar samtidigt som man besöker turistmålet. I och med att ön är såpass liten så kan du ta dig överallt på det och sen åka tillbaka till stugan eller hotellet och ladda fullt igen under natten.

”Du kan testa på elbil”

Europcar är den uthyrningskedja i Sverige som har störst andel laddhybrid- och elbilar i sin flotta, men även de övriga satsar med bland andra Renault Zoe och Tesla.

– Den största fördelen med att köra och hyra elbil är att du är klimatsmart och att det är väldigt tyst och behagligt att åka. En annan fördel är att du kan testa på elbil genom att hyra, och inse att det inte är den här utmaningen som många tror att man hela tiden måste ladda, säger Cathrin Idén, presskontakt hos Europcar. 

Blir det här en ny resetrend i sommar?

– Ja, jag tror att vi kommer undvika buss- och tågresor ett tag till. Vill man ha ett individuellt resande, då är den hyrda elbilen ett väldigt bra alternativ. Min känsla är att vi kommer ändra vårt resande och utforska vår närhet lite mer, svenska resmål med allt vad det innebär. Och när samhället väl kommer igång igen så ska vi verkligen tänka hållbart, nu när vi ser den effekten på natur och miljö som blivit av det här stoppet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL