Dopningfusk i vårt däcktest

Av: Robert Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt test avslöjade Nokians bluff

Bild från sommardäckstestet i Sydafrika som Robert Collin och fotograf Lasse Allard gjorde i mars i år.
Bild från sommardäckstestet i Sydafrika som Robert Collin och fotograf Lasse Allard gjorde i mars i år.

Vi gillar inte fusk. Därför kontrolltestade vi däcken som överraskande knep topp-­platserna i vårt stora sommardäckstest. Skrällvinnaren Nokian levde inte upp till sin placering.

I dopningstestet var däcken nästan 10 procent sämre.

Vårt stora sommardäcktest var en skräll med två helt ­otippade däck på delad första plats: Hankook Ventus Prime 2 och Nokian Hakka Blue.

Koreanska Hankook vann på hög jämn klass och Nokian på extremt fint våtgrepp.

Men resultatet var så överraskande att vi lovade att göra ett dopingtest. Vi skulle köpa nya omgångar däck och göra om testet på våra banor i Ivalo i norra Finland så fort snön smält bort och vi kunde få tag i däcken i öppna handeln.

Alltid varit ett problem

Nu är det gjort och för Nokians del blev det inte så roligt. Nästan 10 procent sämre resultat är för stor skillnad för att det ska vara helt normalt. Har Nokian valt ut däck med extra bra egenskaper till vårt test?

Även Hankook blev sämre, nära tre procent, men det är trots allt inom rimlig felmarginal. Så stora kan variationerna vara på ett och samma däck.

Jämnast var Continental, Michelin och Pirelli som nådde näst intill samma resultat både i Sydafrika i vintras och i Ivalo nu på försommaren.

Däckdoping har alltid varit ett problem. Vi testar däcken ofta när de är så nya att de inte finns i handeln ännu. Därför får vi testdäcken direkt från tillverkarna. Och hoppas att däcken vi får kommer direkt från hyllan med kunddäck.

Men motsatsen har upp­dagats mer än en gång. Continental hör historiskt till de mest notoriska ­fuskarna, även Pirelli har skickat fuskdäck och flera andra.

Nokian hör till dem som vi alltid håller ett extra öga på. Inte minst för att Test World som vi samarbetar med om testerna ju är ett finskt företag, vilket gör ett finskt fusk ännu värre för vår trovärdighet.

Har bästa försäkringen

Michelin däremot har vi aldrig någonsin misstänkt för fusk. Kanske är det därför som de alltid, år efter år, hör till de bästa, men extremt sällan hamnar som vinnare i våra tester.

Vi är ledsna att vi utsett Nokian till vinnare i sommardäcktestet, för efter dopingtestet tror vi inte att våtgreppet är fullt så bra. Men det är fortfarande ett mycket bra däck. Jag köpte själv fyra Hakka Blue till min egen bil i våras, trivs med däcken och tröstar mig med marknadens bästa försäkring. Går något däck sönder, även om det är jag själv som orsakat skadan av oaktsamhet, får jag ett nytt. Och försäkringen fungerar. En vän som jag tipsade på Hakka Blue körde sönder två (!) däck i ett potthål. Och fick direkt två nya utan kostnad. Inget dåligt plåster på såren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN