Äntligen på väg

presenteras av

Experten: Bästa platserna att snabbladda elbilen

Bästa tipsen när du ska ut på vägarna!

Publicerad:
Uppdaterad:

MOTOR

Att snabbladda elbilen i Sverige kan vara klurigt.

Aftonbladets expert Erik Naessén ger sina bästa tips på hur man ska undvika problemen.

– Planera väl, och tänk på att du kanske inte är ensam elbilsförare som tänkt ladda på ett visst ställe, säger elbilsexperten.

När Erik Naessén skaffade sin första elbil 2013 så fanns det två snabbladdare i hela Sverige. Det har hänt en del sen dess, och i dag är laddstolpe-nätet väl utbyggt över större delen av landet. 

Men det kan vara en djungel att ta reda på var de finns. 

– För bensinmackar finns det enhetliga register, men det finns inga kompletta register där du kan hämta in alla snabbladdare för elbilar, säger han.

Däremot finns det en mängd olika sajter och listor, skapade av både privatpersoner och elbolagen själva. Naessén tipsar om sajten Uppladdning.nu, en typ av wikipedia för laddstolpar där användarna själva skriver i var stolparna finns och där elbilsförarna sen kan följa på en karta var närmaste stolpe är belägen.

– Här kan du också titta på olika kapacitet, tillgänglighet och vilken typ av anslutning som finns så att man kan se att den passar till just din bil. Men det här är som forntidens papperstelefonkataloger, och det finns ingen som håller reda på om laddstolpen som det tipsades om för fyra år sedan fortfarande är i bruk.

Erik Naessén.
Erik Naessén.

Att det också krävs olika betalningssätt för olika laddstolpar beroende på vilket företag som tillhandahåller dem gör att Naessén har ett grundtips – planera resan väl. Gå igenom vilka vägar som resan genomföras på och gå igenom de olika kartsajterna för att se var det finns laddstolpar. 

– Och även om det ser bra ut på kartan, tänk ett steg till så att du inte blir stående vid en ensam laddstolpe. Jag brukar ta som exempel att göra en påskresa till Åre. Då verkar laddstolpen i Sveg stå bra till på vägen, men har ploggubben kört sönder kabeln när han ska få bort snön, eller om det är upptaget vid stolpen när du kommer dit, ja då blir det påskmiddag i Sveg i stället. 

Bättre att leta upp ett ställe med fler laddstolpar?

– Precis. Många hittar laddaren i Sveg och tycker de är jättesmarta, men de smarta åker i stället vidare upp till Sundsvall där det finns fler stolpar.  Det här är skillnaden på de som planerat resan i teorin, och de som gjort det i praktiken. Man får lära sig läxan längs vägen. Jag själv har stått uppe i Storuman och väntat på tillgång till laddstolpe, i 28 minusgrader.  

Oavsett vilket problem elbilsföraren råkar ut för i laddningsväg så finns det aldrig någon anledning till panik. 

– I värsta fall får man göra som i kaffereklamen och bjuda någon på ett oväntat besök. Bara knacka på och säga ”hej, kan jag få låna lite ström?”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL