Undvik fallgroparna när du hyr bil utomlands

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2017-06-15

Många svenskar hyr bil på utlandssemestern. Men du riskerar att få en obehaglig överraskning när du kommer hem.

Motormännen varnar nu för biluthyrare som påtalar skador långt i efterhand – och drar tusenlappar från ditt konto.

– Begär alltid kvitto när du lämnar tillbaka bilen, säger Karl von Schoultz på Motormännen.

Att hyra bil på utlandssemestern borde väcka frihetskänslor, men kan hos många istället väcka obehag. Det finns gott om fällor att råka ut för, både när bilen ska hämtas och lämnas tillbaka.

Motormännens riksförbund varnar nu för biluthyrare som efter att bilen lämnats in ”upptäcker” skador – och drar pengar från ditt konto när du kommit hem från semestern.

”Förekommer lite för ofta”

– Det förekommer tyvärr lite för ofta. Om man efter att ha kommit hem från semestern plötsligt är 2 000 kronor fattigare på kontot kan det vara jobbigt att över telefon eller annat få rättelse. Har man varit i ett land lång borta, till exempel Sydafrika, är det nästan kört vill jag påstå, säger Karl von Schoultz, resespecialist på Motormännen.

För att kunna slappna av efter resan gäller det att begära kvitto i samband med att du lämnar tillbaka bilen.

– Begär alltid kvitto på att bilen lämnats tillbaka utan skador. Även om det är rörigt när du ska lämna tillbaka bilen ska man stå på sig, säger Karl von Schoultz.

Det är dock bara en av flera saker som är värda att fundera kring när du hyr bil utomlands.

När du bokar

Om du bokar bilen på nätet är det viktigt att läsa det finstilta, påpekar Karl von Schoultz.

– Läs noggrant på vad du bokat så att du förstår vad du köpt, vad som ingår och eventuellt inte ingår. Om du inte förstår ska du ringa biluthyraren och fråga, säger han.

Många biluthyrare försöker i samband med uthyrningen sälja in en så kallad självriskeliminering, som gör att du mot en extra kostnad slipper betala självrisken ifall du på något sätt skadar bilen. Den gäller att ta ställning till innan du hämtar ut bilen.

– De flesta behöver inte en sådan vill jag påstå. De lämnar tillbaka bilen utan skador. Ofta kostar den flera hundra kronor om dagen vilket blir mycket pengar om du hyr bilen i två veckor. Men om du blir jättenervös av tanken på att i värsta fall behöva betala 15–20 000 kronor i självrisk vid en skada är det kanske värt det, säger Karl von Schoultz.

När du hämtar bilen

Se upp med de extraförsäkringar uthyrarna försöker sälja på dig i samband med att du hämtar bilen. De är ofta onödiga, menar Karl von Scoultz.

– Extraförsäkringar för bagage och olycksfall har du ofta redan i din hemförsäkring, säger han.

Se sedan till att kolla bilen ordentligt innan du kör iväg.

– Titta efter småskador, repor och skrapmärken. Se till att det skrivs in i hyresavtalet om du upptäcker något. Biluthyraren kan verka jättetrevlig och säga att det inte är någon fara, men när du lämnar tillbaka bilen kan det låta helt annorlunda, säger Karl von Schoultz.

När du lämnar tillbaka

– Var ute i god tid. Om du ska lämna den på flygplatsen är det ofta svårt att hitta och många som lämnar tillbaka samtidigt, så se till att du har tillräckligt med tid för att kunna begära kvitto, säger Karl von Schoultz.

Om man lämnar in bilen på en obekväm tid när disken är obemannad, vad gör jag då?

– Då har man inte så mycket val. Risken finns att du får något surt i efterhand, om de påstår att de hittat en skada på bilen. Då kan vara en fördel att ha tecknat en självriskeliminering.

Följ ämnen i artikeln