Pontus en av de första att åka fast – efter nya lagen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Trafiksäkerhet

När chefen ringde sträckte sig Pontus Andersson, 25, efter mobilen på ren reflex – trots att han satt bakom ratten. Nu är han en av de första som åtalas enligt den nya förbudslagen mot mobilprat i bilen utan handsfree, skriver Borås Tidning.

– Jag tänkte ”skit, nu har jag gjort bort mig”, säger Pontus till Aftonbladet.

I tisdags arbetade Pontus Andersson, 25, från Borås som vanligt. Han satt i bilen på väg till ett jobb.

– Jag skulle köra ut på motorvägen och precis på påfarten så ringer min chef. Av ren reflex så svarar jag.

Strax efter att Pontus svarat ser han en polisbil i backspegeln. Han utgår från att de är på uttryckning, saktar ner och försöker vinka förbi poliserna. Men de fortsätter att köra jämsides Pontus bil.

– Jag sitter där och pratar i telefon och fattar ingenting.

Nya lagen om att rattsurfa

Sedan 1 februari i år gäller en ny lag – bilförare får inte surfa eller prata i telefonen utan handsfree samtidigt som de kör. Och den lagen känner egentligen Pontus till.

– Helt plötsligt snappar jag upp att de är ute efter mig. Jag pratar ju i telefon.

Pontus är nu en av de första som åtalas för att ha brutit mot den nya lagen, men trots åtalet ser han det positiva i händelsen.

– Efteråt har jag insett att det kanske var bra att jag åkte fast. Man fick sig en tankeställare.

Oklart vad Pontus får för straff

Det finns ännu ingen fastställd praxis för vilken sorts straff som ska utdömas för de som åker fast för att rattsurfa eller prata i telefon när de kör. Enligt Joel Holmgren, kammaråklagare på åklagarkammaren i Karlskrona, måste domstolen göra en bedömning och komma fram till hur höga böter som ska utfärdas för den här sortens brott.

– Vi kommer att följa de här fallen som blir nu. Vi väntar oss att det kommer att utkristallisera sig en praxis så småningom, säger han till Borås Tidning.

Pontus vet därför inte vilka ekonomiska konsekvenser som komma skall. Men en sak är självklar – han svarar inte i mobilen när han kör längre.

– Nu när det ringer i bilen får min kollega som sitter jämte mig svara.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL