Polo Årets bil 2010

Av: 

Robert Collin

Bilar

Storslam för VW

Volkswagen tog tre av fyra titlar i årets omgång av World Car of the Year. Volkswagens snåla dieselteknik tog miljöronden, Audi R8 V10 blev årets prestandabil och finast av allt - VW Polo blev Årets bil.

World Car of the Year instiftades 2003 och har snabbt blivit en av de mest prestigefyllda utmärkelserna i bilvärlden. Bara klassikern Årets Bil i Europa är större.

Problemet med att utse en vinnare för hela världen har varit att bilar i olika länder ofta är helt olika, även om de har samma namn och ser likadana ut. Och dessutom finns det många märken som bara säljs i vissa länder. Men globaliseringen gör bilarna allt mer lika, se bara på Ford som nu för första gången ska sälja en och samma Focus i hela världen.

Juryn består av 59 biljournalister från 25 länder och från alla kontinenter. De värderar egenskaper som ekonomi, köregenskaper, design, säkerhet och nytänkande. Är bilen en stilbildare är det särskilt meriterande.

Årets version av VW Polo är knappast en stilbildare, men Volkswagens småbil har ända från början bildat skola. Polo var kanske den första småbilen som inte var "liten och billig", utan "liten och bra".

Robert Collin, ensam svensk i juryn.

ANNONS

Bil- och fritidsskyffel helt i aluminium till ett lågt pris hos Proffsmagasinet!

Extern länk från Proffsmagasinet

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar