Corvette fyller 60

Av: Olof Adlercreutz

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 63 | Foto: Chevrolet Corvette 1954, första generationen.

Bilar

För 60 år sedan rullade den första Corvetten ut från Chevrolets fabrik i Flint, Michigan. Efter 1,5 miljoner tillverkade bilar är jänkaren still going strong i sin sjunde inkarnation.

Få bilar är lika ikoniska och intimt förknippad med amerikansk bilkultur som Corvette. När man nu nått sitt sextionde tillverkningsår är bilmodellen till och med äldre än Porsche 911, som kom först tio år senare.

Den första Corvetten togs fram som konceptbil till bilsalongen i New York i januari 1953 och efter ett stort intresse bestämde sig företagsledningen att det var läge att serietillverka den lilla sportbilen med glasfiberkaross, med start den 30 juni samma år.

Började inte med V8

Under huven var det dock inte, som man annars skulle kunna tro om ett gammalt jänkejärn, en V8 som dolde sig – utan en rak sexa. Den var det enda motoralternativet fram till 1955, ett tillval som nio av tio Corvetteköpare valde. Det innebar i sin tur att den raka sexans fick se sitt definitiva slut. Från och med året därefter var det bara V8:or som gällde.

Sedan starten har Chevrolet tillverkat över 1,5 miljoner exemplar av bilen. Den mest udda årsmodellen är 1983, som hoppades över helt och hållet för att förbereda för nästkommande modell. Det var det sista året som man byggde den klassiska modellen Sting Ray, innan 80-talets Corvette C4 drog igång i samma fabrik året därefter. Därmed byggdes endast 44 Corvette-prototyper 1983, och av de bilarna finns endast ett enda exemplar kvar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL