Juryn: Nya Volvon är snyggaste bilen

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: VOLVO CARS

Nya XC90 föll på målsnöret när det kom till ”årets-bil”, men Volvo går inte lottlösa från bilsalongen i Genève. Nej, de får pris för S90:s design

– S90 blandar klassiska proportioner med välavvägd ny teknik som gör den till en värdig vinnare, säger Owen Ready, chef för juryn.

LÄS VIDARE

Ända sedan Volvo började visa upp sitt nya formspråk för två år sedan – har designen prisats. De tre konceptbilarna som föregick XC90 hyllades och den stora suven var även den med och tampades om designpriser sedan lansering.

Nu  kommer ytterligare ett bevis på att Volvo är inne på rätt spår. Nya S90 vann under tisdagen pris som bäst designade produktionsbil på Genèvesalongen.

–  För sin rena och lugna design mot den typ av ’styling-underhållning’ som har förpestat industrin allt för länge, motiverade Owen Ready, chefredaktör för Car Design News och juryns ordförande, utnämnämningen

Designchefer i juryn

Extra hedrande för Volvo är att det är riktiga branschproffs som sitter i den 18 personer starka juryn – bland annat designchefer från företag som Bentley, Daimler, Ferrari, McLaren, GM och Kia.

– Hur vi använt avancerade material, klassiska proportioner och kontrollerad formgivning av ytor visar på vår vilja att gå vår egen väg. Vi vill inte passa in, vi vill sticka ut, säger Thomas Ingenlath, designchef för Volvo Car Group.

Porsches ”Tesla-utmanare” prisad

När det kom till vackraste koncept gick äran till Porsches Mission-E och till skillnad från S90 – stod det tidigt klart att det var en vinnare.

– Jurymedlem efter jurymedlem hyllade det fyrsittsiga elbilskonceptets rena och enkla design, och när alla rösterna räknas var Mission E en klar vinnare, säger Guy Bird, redaktör på  Car Design News.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad: